Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bygg på land – inte i skärgården

Naturskyddsföreningen i Norrköping protesterar mot planerna på en vindpark i Bråviken, utanför Marvikens nerlagda kraftverk.

Värnar naturen. Naturskyddsföreningen menar att man bör bygga vindparken på landbacken på Vikbolandet i stället för i skärgården i Bråviken.

Värnar naturen. Naturskyddsföreningen menar att man bör bygga vindparken på landbacken på Vikbolandet i stället för i skärgården i Bråviken.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2016-01-23 06:30

Här vill Kolmårdsvind ekonomisk förening, som ingår i konsortiet Vindpark Marviken, bygga max 14 vindkraftverk på kobbar, skär, grund och uddar.

I ett yttrande till mark- och miljödomstolen framför Naturskyddsföreningen att vindkraftverk inte bör byggas i skärgårdsmiljön med örnar, fågelsträck och den trånga passagen som Bråviken utgör.

Istället bör man titta på lokalisering på land på Vikbolandet, menar Stefan Arrelid, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Vi har träffat Kolmårdsvind ett flertal gånger och haft en dialog, för vi vill också få vindkraft i Norrköping. Vi har framfört väldigt tidigt att vi har ställt oss negativa till att påverka strandskyddet. Vi vill se att man, runt Marviken, skulle kunna lägga det här uppe på fastlandet, säger Stefan Arrelid.

Men planerna på att bygga vindkraftverken ute i Bråviken har gått vidare, med ett fågelvarningssystem som Naturskyddsföreningen ifrågasätter om det fungerar. Enligt Stefan Arrelid handlar det också om pengar: det är lättare och billigare att bygga på kobbar ute i vattnet, där man kan frakta dit vindkraftverken på båt, istället för att göra tillfartsvägar på land.

Arrelid är också bekymrad över de skador som blir när man måste borra och spränga för att bygga fundamenten på kobbar och skär. Även om man i en framtid tar bort vindkraftverken blir skadorna bestående.

– Bråviken är väldigt speciell. Den är inte så bred och på ena sidan har man ganska höga berg, på Kolmårdssidan. Alla ska ju fram ungefär på samma ställe, både fåglar och båtar, säger Stefan Arrelid.

– Det finns inte så många valmöjligheter. Man begränsar möjligheterna ganska mycket om man sprider ut vindkraftverken över en stor yta i Bråviken.

Det skulle påverka fågelsträcken av flyttfåglar, som marina änder. I området finns också vintertid alfåglar som lämnar fjällsjöarna för att hitta föda här.

Området som är aktuellt för vindparken gränsar till Bråvikens naturreservat och är enligt Arrelid ett riksintresse för det rörliga friluftslivet.

– Det är många intressen det krockar med.

Buller från vindkraftverken kommer att påverka kanotturer sommartid och isklumpar som kan lossna långfärdsskridskoturer vintertid, befarar Stefan Arrelid.

Fördelen är det gamla kraftverket med infrastrukturen runt det – men det är på landbacken, säger Arrelid, som tycker att vindkraftverken hör hemma där, på land, både runt Marviken men också på andra platser på Vikbolandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om