Närmare 150 små miljöspanare från Norrköpings skolor och förskolor kom till den stora klädfesten i Mässhallarna igår. Barnen hade en sak gemensamt – alla hade spanat på kläder. Det har varit det senaste uppdraget för dem i nätverket Myggnätet i Norrköping.

Barnen hade lärt sig om var kläder tillverkas och hur mycket vatten det kräver, hur plagg miljömärks och hur mycket kläder som slängs (en person i Sverige kastar åtta kilo kläder i soporna varje år). Många av barnen – som till exempel femåringarna från Örtagårdens förskola i Skarphagen kom klädda i egna kreationer, där gamla tråkiga tröjor hade blivit som nya med glitter, paljetter och andra detaljer.

– Det är jättekul att se vad barnen har gjort. Vi har gett dem i uppdrag att fundera över vad man kan göra av en gammal tröja. Efter den här klädfesten hoppas vi att de vill jobba vidare på egen hand, berättar Agnes Ekman Söderholm, kommunikatör på Norrköping Vatten.

Artikelbild

| Dags att skapa. Femåringar från Örtagårdens förskola i Skarphagen kommer in i pysselrummet, där de först inspireras av reflexgubbar som hänger på en lina. Nu ska de få göra egna reflexfigurer!

På klädfesten fick barnen bland annat pyssla och tillverka egna reflexgubbar. I en av hallarna hölls en catwalk, där barn från förskolorna Gitarren i Klockaretorpet, Taborstberg och Kastanjegården visade upp vad man kan göra av urvuxna eller trasiga kläder istället för att slänga dem. Vi fick se att en tröja kan bli en väska eller en magisk mantel. Och av två tröjor kan man sy ihop till en kompiströja med plats för två – eller göra en fantasidräkt med extra armar. Många lämnade nog festen med en ny insikt: "Att återvinna är att vinna" – som ett barn på Kastanjegårdens förskola så fyndigt fastslog.