Julfirande från Norrköping i SVT: "Det känns härligt!"

En julpyntad Hedvigs kyrka står i centrum för årets jul- och nyårssändningar i SVT. "Det känns härligt!" säger församlingsherde Linda Folebäck.

Julbönen kommer från Hedvigs kyrka i Norrköping i SVT på julafton. Församlingsherde Linda Folebäck leder julbönen.

Julbönen kommer från Hedvigs kyrka i Norrköping i SVT på julafton. Församlingsherde Linda Folebäck leder julbönen.

Foto: Jonas Andersson/ON Q

Norrköping2023-12-02 08:00

Under några intensiva dagar, torsdag till söndag, under en vecka nyligen var SVT-teamet på plats i Hedvigs kyrka i Norrköping för att spela in material till fem olika tillfällen under jul och nyår: julbön på julafton, juldagen med julotta, annandagen, helgmålsbön den 30 december och nyårsafton.

– Det blev en hel svit, kan man säga, under jul- och nyårshelgen, säger församlingsherde Linda Folebäck i S:t Olofs församling.

Hur kommer det sig att det blev så?

– Vi fick en förfrågan, SVT jobbar ju med en planering flera år i förväg. Man kan säga att vi har förberett oss i ungefär två år, men jobbat med det aktivt i ett år, säger Folebäck och nämner bland annat planering med körer.

undefined
Församlingens barnkörer medverkar vid julaftonens julbön i SVT.

– Det var härligt att få göra i ordning kyrkorummet och få en föraning av jul. Sedan kommer vi att göra det igen, givetvis, på riktigt! Då blir det lite annorlunda – det här är de inspelade gudstjänsterna. 

undefined
"Det var härligt att få göra i ordning kyrkorummet och få en föraning av jul. Sedan kommer vi att göra det igen, givetvis, på riktigt!" säger Linda Folebäck.

Förutom Linda Folebäck kommer präster som Lisa Linderoth, Henning Plath och Mikael Billemar att synas i tv-rutan, liksom tre barnkörer, S:t Olofs kyrkokör, Oratoriekören, Novakören och S:t Olofs kammarkör. Inspelning har också skett med församlingsbor på plats i kyrkbänkarna.

Kyrkorummet pyntades med granar och julkrubba – något som sedan plockades ned för att tas fram igen när det blir dags för julfirande på riktigt.

undefined
Hela Sverige får ta del av julfirande från Hedvigs kyrka i Norrköping. SVT har varit på plats och spelat in inför jul och nyår.

Hur känns det att Hedvigs kyrka och Norrköping får dominera julen?

– Det känns ju härligt! Jag tänker att Hedvigs kyrka är ju verkligen en vacker kyrka som betyder mycket för Norrköping. Just jul och nyårsafton är kyrkorummet här en del av firandet i Norrköping, så det är fint att vi kan få gestalta det också i svensk television.

Att man spelar in i förväg förklarar Folebäck med att man som tittare får en bättre upplevelse, med ett annat flyt när det är en sammansatt, producerad form. 

Att göra om allting på riktigt sedan, känns det inte lite övermäktigt?

– Nej, skrattar Linda Folebäck. Vi gör ju någonting nytt varje gång, kommer man i jul så kommer man att få en annan upplevelse, fysiskt på plats. Det blir två upplevelser som får komplettera varandra. 

undefined
Församlingsherde Linda Folebäck med det vackra kyrkorummet i Hedvigs kyrka bakom sig.

Under julhelgen kommer de olika körerna att befinna sig i olika kyrkorum, där Sankt Olai och Matteus också är viktiga i julfirandet. 

– När man upplever det i december är det kanske andra präster och en annan predikan, och en annan kör, beroende på var man befinner sig. Men i tv kommer man få en helhet av S:t Olofs församling i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!