Det var i början av 2006 som Skatteverket upptäckte oegentligheter i Jobpoint som svart arbetskraft, falska fakturor och oredovisade kontantuttag. Företaget hade då varit igång i drygt ett år och rekryterat arbetslösa ungdomar genom arbetsförmedlingen.
Lilja bakom Jobpoint
Vilka som stod bakom Jobpoint och moderbolaget Cööp AB uppdagades först efter en razzia där polisen beslagtog aktieboken. Birgitta Lilja var en av dem. Hennes sambo, en av landets mest ökända ekobrottslingar, känd under namnet Greven, var den andra.
Följden blev att Birgitta Lilja eftertaxerades för stora belopp och att åklagare startade en förundersökning där hon och Greven misstänktes för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.
Skyddad identitet
Året därpå dog Greven och något år senare beslutade åklagaren att lägga ner förundersökningen. Han ansåg sig inte kunna bevisa Birgitta Liljas skuld.
Birgitta Lilja har sedan mer än tio år tillbaka skyddad identitet. Kontakten med henne går därför via Piratpartiet i Norrköping. När hon ringer upp säger hon att hon har sökt resning i fråga om eftertaxeringen och den skatteskuld den medfört. Hon tänker driva frågan ända till EU.
- Jag fick skatteskulden på en misstanke om brott, men det visade sig sedan att alla åtalspunkter mot mig lades ner eftersom åklagaren menade att det var min man som varit drivande, förklarar hon.
Hon förnekar att hon hade något att göra med företagets bokföring eller banktransaktioner.
- Jag satt där enbart och sålde, säger hon. Jag har adhd och därav startades företaget för att jag behövde terapiverksamhet. Jag behövde lära mig tala i telefon.
Att hon nu vill bli politiker förklarar hon med att hon i 15 års tid engagerat sig i rättssäkerhetsfrågor.
- Jag har skrivit till regeringen och riksdagen när det kommit nya lagförslag och bett om förtydligande och jag har engagerat mig i personer som är oskyldigt dömda, i kvinnovåld och i orättvisor över huvudtaget, berättar hon.
Hoppar av?
Och mitt i intervjun säger hon plötsligt:
- Jag är inte med i Piratpartiet längre. Jag är med i Frihetspartiet nu.
Frihetspartiet är ett parti med ursprung i mc-rörelsen. Kontroversiella punkter på partiprogrammet är minskat antal poliser, kastrering av pedofiler och våldtäktsmän och att tillåta eget bruk av narkotika.
Det var när Birgitta Lilja för några månader sedan fick höra att Frihetspartiet blivit stoppat från att sända i en närradiostation i Dalarna som hon bestämde sig för att gå med i partiet.
- I samma veva hade jag bestämt mig för att gå ur Piratpartiet eftersom jag insett att om jag kom in i kommunfullmäktige så skulle jag aldrig hinna engagera mig och skriva alla insändare och brev med ifrågasättande som jag lägger 12-15 timmar om dagen på.
Björn Nilsson, första namn på Piratpartiets kommunlista i Norrköping och valkretsledare för partiet i Östergötland, tycker inte att Birgitta Liljas bakgrund är en belastning för partiet.
- Jag dömer inte folk, det är rättsväsendets sak. När den processen är över måste man kunna börja om, säger han.
Han har tidigare hört rykten om att hon hoppat av och får dem nu bekräftade. Han beklagar hennes avhopp.
- Birgitta har engagerat sig och varit en stor tillgång i partiet, säger han.
Tilläggas kan att Birgitta Lilja inte i formell mening kan hoppa av sina platser på kommun- och landstingslistorna så här sent. Skulle Piratpartiet få så många röster i Norrköping att hon kommer in, får hon sedan avsäga sig sin plats. Det säger hon att hon kommer att göra. Platsen går då istället till nästa person på Piratpartiets lista.