Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköping beredd ta emot fler flyktingbarn

I går landade Rädda Barnens kampanjturné "Landa tryggt" i Norrköping. På Marieborgs folkhögskola träffade man lokala politiker för att få till ett ännu bättre mottagande och integrerande av ensamkommande flyktingbarn.

Rädda Barnens ordförande Inger Ashing och Elisabet Dahlin berömmer Norrköpings flyktingmottagning, och hoppas att fler kan barn kan placeras framöver.

Rädda Barnens ordförande Inger Ashing och Elisabet Dahlin berömmer Norrköpings flyktingmottagning, och hoppas att fler kan barn kan placeras framöver.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING 2010-08-25 03:00
Med sig hade Rädda Barnens ordförande Inger Ashing och dess generalsekreterare Elisabeth Dahlin en checklista.- Även om man här i Norrköping har ett bra mottagande av ensamkommande flyktingbarn finns det saker som kan förbättras och genom att ta fram en checklista är tanken att kommunerna ska kunna använda sig av den som samlade riktlinjer, säger Inger Ashing.Under dagen har man träffat lokala politiker och från alla håll anser man att mötet har varit fruktbart.Samsyn
Lisbeth Norlander är ordförande för Rädda Barnens lokalavdelning i Norrköping och hon är glad över mötet, både det med politikerna och med Rädda Barnens ledning.- Vi har fått tips på hur vi kan bli bättre på att integrera barnen i samhället och det känns som det finns en politisk samsyn på att mottagandet kan bli ännu bättre.Norrköpings kommun har idagsläget tagit emot 45 ensamkommande flyktingbarn, men det finns plats för fler.- Vi har möjlighet att ta emot fler barn och ungdomar och det finns en politisk enighet om hur vi ska arbeta i hela Östergötland, säger Li Teske socialnämndens ordförande.Moderaten Jörgen Rundgren tycker att samarbetet med Östsam har gjort det lättare att ha en gemensam syn och hjälpa varandra i de olika östgötska kommunerna.Inger Ashing och Elisabeth Dahlin är glada över att Norrköping är en av de cirka 100 kommuner i landet som tar emot ensamkommande flyktingbarn och hoppas att man kommer att ta emot fler, men också påverka de kommuner i Sverige som ännu inte beslutat sig för att ta emot flyktingbarnen att faktiskt göra det. Och hjälpas åt att checka av punkterna i den checklista de nu har till sin hjälp.Integration
På Marieborgs folkhögskola bor 14 ensamkommande flyktingungdomar, här har man på ett unikt sätt lyckats foga samman boende och skogång. Men ungdomarna behöver mer än så. De behöver på ett naturligt sätt komma ut i samhället och träffa ungdomar i sin egen ålder. Och allt behöver inte vara föreningsdrivet.- Man behöver inte krångla till det, känner man att man kan bidra på något sätt - ta en fika eller vad man nu känner för tillsammans med ungdomarna så tycker jag att man ska höra av sig hit till Marieborg. Det är bara att ringa hit eller till kommunen, säger Lars Stjernkvist (S).- Kanske vill man gå ett steg längre och bli god man för något av barnen. Vi vill att alla barn ska få en god man inom 24 timmar från att de har anlänt. Vill man veta mer om vad det innebär att vara god man är man välkommen att höra av sig till oss, säger Inger Ashing.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om