Iskallt hantverk
Nu går Norrköpings enda glassfabrik för högtryck - precis som vädret! - Det är full rulle! Vi tillverkar och säljer rekordmycket glass just nu, säger glasstillverkaren Vilhelm Ekhem från Sänkdalens Gård på Vikbolandet, som dock har sin glassproduktion inne på Albrektsvägen i Norrköping.
Glassburkar i olika storlekar fylls med hjälp av en handspruta. Ett riktigt hantverk alltså.
Foto: Karin Lundin
Och det är fortfarande det gamla glassföretaget Glace-kompaniets maskiner ni använder?- Ja, och de fungerar fortfarande jättebra och vi står fortfarande och handsprutar glass i varje bägare och låda och när vi har strössel på vissa bägare, gör vi det också för hand. Så det är mycket hantverksmässig tillverkning, fastslår Vilhelm Ekhem.
Hur många anställda är ni?- Normalt sett är vi två, men vid en del arbetsmoment, som strössel- och bägartillverkningen, kan vi vara upp till fyra anställda.Var säljer ni glassen?- I olika butiker i Norrköping och Östergötland, men även upp till Nyköping, Oxelösund och Stockholm. Och nu börjar det sprida sig även till Mariefred och Katrineholm, så där har ni min lilla körrunda när jag levererar glassen.
Vilken sorts glass tillverkar ni?- Hela produktionen är ekologiskt tillverkad och kravmärkt glass, med mjölk och grädde Sänkdalens Gård, äggulor från Högsta Gård samt en del andra ingredienser.- Dessutom har vi i år utökat sortimentet till nio olika smaker, där dock de klassiska smakerna vanilj och choklad fortfarande går bäst och är de som vi producerat längst.- Men sedan i mars har vi ytterligare sju smaker, nämligen jordgubb, blåbär, karamell, lakrits, havtorn, äpple och kanel samt skogsglänta, som består av sylt som görs av hallon, blåbär och lingon. Lingonen gör att smaken blir lite syrlig.- Vi kommer även att satsa på sorbetglass till nästa år, något som vi redan gjort en del testförsök med, berättar Vilhelm Ekhem som också lägger till att de gör ytterligare en produkt:- Det är våra populära glasstårtor, täckta med spunnet socker. En produkt som vi tagit över efter Glacebolaget, som hade liknade tårtor i säkert 30 år här i Norrköping, dock med den skillnaden att vi i dag fyller dem med ekologisk glass. - En kuriosa med de här glasstårtorna är att de till och med serverades på en Nobelmiddag i Stockholm för många år sedan. Så det är en prestigefylld tårttradition vi fortsätter med!Kommer ni att fortsätta tillverka glassen inne i Norrköping?- Planerna är att vi fortsätter på samma sätt det året och nästa, men sedan kommer vi troligen att flytt ut glasstillverkningen till Sänkdalens gård, säger Vilhelm Ekhem.- Men lokalen här på Albrektsvägen behåller vi troligen även i framtiden och använder den då endast som butik för våra produkter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!