Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Iskallt hantverk

Nu går Norrköpings enda glassfabrik för högtryck - precis som vädret! - Det är full rulle! Vi tillverkar och säljer rekordmycket glass just nu, säger glasstillverkaren Vilhelm Ekhem från Sänkdalens Gård på Vikbolandet, som dock har sin glassproduktion inne på Albrektsvägen i Norrköping.

Glassburkar i olika storlekar fylls med hjälp av en handspruta. Ett riktigt hantverk alltså.

Glassburkar i olika storlekar fylls med hjälp av en handspruta. Ett riktigt hantverk alltså.

Foto: Karin Lundin

NORRKÖPING2010-07-09 03:00
- Just nu tillverkar vi cirka 800-900 liter glass i veckan, jämfört med 100 liter varannan vecka för ett år sedan. Så det har verkligen gått framåt och den här varma sommaren hjälper förstås till att få upp siffrorna.- Vi räknar också med att de ska hålla sig på den nivån över glassperioden vi har framför till i slutet augusti, då siffrorna nog börjar plana ut lite. Men på hösten brukar vi också åka runt på olika marknader och sälja våra produkter.
Och det är fortfarande det gamla glassföretaget Glace-kompaniets maskiner ni använder?- Ja, och de fungerar fortfarande jättebra och vi står fortfarande och handsprutar glass i varje bägare och låda och när vi har strössel på vissa bägare, gör vi det också för hand. Så det är mycket hantverksmässig tillverkning, fastslår Vilhelm Ekhem.
Hur många anställda är ni?- Normalt sett är vi två, men vid en del arbetsmoment, som strössel- och bägartillverkningen, kan vi vara upp till fyra anställda.Var säljer ni glassen?- I olika butiker i Norrköping och Östergötland, men även upp till Nyköping, Oxelösund och Stockholm. Och nu börjar det sprida sig även till Mariefred och Katrineholm, så där har ni min lilla körrunda när jag levererar glassen.
Vilken sorts glass tillverkar ni?- Hela produktionen är ekologiskt tillverkad och kravmärkt glass, med mjölk och grädde Sänkdalens Gård, äggulor från Högsta Gård samt en del andra ingredienser.- Dessutom har vi i år utökat sortimentet till nio olika smaker, där dock de klassiska smakerna vanilj och choklad fortfarande går bäst och är de som vi producerat längst.- Men sedan i mars har vi ytterligare sju smaker, nämligen jordgubb, blåbär, karamell, lakrits, havtorn, äpple och kanel samt skogsglänta, som består av sylt som görs av hallon, blåbär och lingon. Lingonen gör att smaken blir lite syrlig.- Vi kommer även att satsa på sorbetglass till nästa år, något som vi redan gjort en del testförsök med, berättar Vilhelm Ekhem som också lägger till att de gör ytterligare en produkt:- Det är våra populära glasstårtor, täckta med spunnet socker. En produkt som vi tagit över efter Glacebolaget, som hade liknade tårtor i säkert 30 år här i Norrköping, dock med den skillnaden att vi i dag fyller dem med ekologisk glass. - En kuriosa med de här glasstårtorna är att de till och med serverades på en Nobelmiddag i Stockholm för många år sedan. Så det är en prestigefylld tårttradition vi fortsätter med!Kommer ni att fortsätta tillverka glassen inne i Norrköping?- Planerna är att vi fortsätter på samma sätt det året och nästa, men sedan kommer vi troligen att flytt ut glasstillverkningen till Sänkdalens gård, säger Vilhelm Ekhem.- Men lokalen här på Albrektsvägen behåller vi troligen även i framtiden och använder den då endast som butik för våra produkter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om