Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kamp om anrikt hus

Restaurang eller museum? Det är frågan, när det gäller gamla tullhuset vid Hamnbron i Norrköping. - Vi vet att Norrköpings kommun förordar restaurang medan vi gärna skulle vilja öppna ett sjöfartsmuseum i nedre våningen och en föreningslokal för oss på den övre, säger åldermannen Nils Borin i Skeppare Societeten i Norrköping.

Ska det gamla tullhuset från 1700-talet vid Hamnbron, bli restaurang eller sjöfartsmuseum? Bakom skymtar det gula tidigare kvinnohuset som också är tänkbart som sjöfartsmuseum.Foto: Titti Olovsson/arkiv

Ska det gamla tullhuset från 1700-talet vid Hamnbron, bli restaurang eller sjöfartsmuseum? Bakom skymtar det gula tidigare kvinnohuset som också är tänkbart som sjöfartsmuseum.Foto: Titti Olovsson/arkiv

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2010-07-08 03:00
- Faktum är att Norrköpings sjöfartshistoria inte finns manifesterad någonstans idag, inte ens på stadsmuseet, trots att sjöfarten sörjt för Norrköpings välfärd och välstånd från Louis De Geers tid och ända fram i våra dagar.- Får vi ett Sjöfartens hus är tanken att dels visa levande utställningar från Norrköpings hamn och Sjöfartsverket om vad som händer idag, dels visa Societetens stora samlingar i ett sjöfartsmuseum, som omfattar oerhört mycket av Norrköpings hela sjöfartshistoria.Värdefull samling
- Faktum är att Sjöfartshistoriska museet i Stockholm tycker att våra samlingar är så värdefulla, att de vill ta hand om en del av den, men det säger vi envist nej till. Förhoppningsvis i avvaktan på att vi ska kunna visa dem här i Norrköping en vacker dag.- Dels tittar vi på gamla tullhuset och även gamla sjömanshuset mitt över gatan, det som senast var ett kvinnohus och också står tomt för närvarande. Vi fanns faktiskt i det här huset tidigare, ända fram till 1950-talet och skulle gärna komma tillbaka dit eller till grannen, gamla tullhuset.Kommunen inte klar
Vad har ni fått för svar från kommunen på era idéer om ett sjöfartsmuseum i tullhuset eller kvinnohuset?- Vi har haft en viss kommunikation till och från med bland annat kommunalrådet Eva Andersson (S), en kommunikation som vi dock inte är så nöjda med. Kommunen säger bara att man inte är klar med detaljplanen och utredningen om de här kvarterens framtid.- Sedan blev vi vid ett tillfälle tillfrågade om vi ville ta över tullhuset, vilket vi ville. Men sedan har det inte hänt något mer och vad vi hört vill kommunen nu istället satsa på mer kommersiellt inriktade verksamheter. än vad ett sjöfartsmuseum skulle ge ekonomiskt.- Vissa politiker kämpar för att kommersialisera allt som bara går att tjäna pengar på och det är nog en bromskloss för vår del och våra förhoppningar angående de här två husen.Flytta kranen?
- Vår tanke har annars varit att göra tullhuset till ett Sjöfartens hus i Norrköping, med museet på första våningen och föreningslokal för Skeppare Societeten på andra våningen. Eller i andra hand samma planer för gamla kvinnohuset.- Samtidigt kunde man då flytta över den stora propellern och den historiska hamnkranen från sina undanskymda lägen, till den här sidan om Hamnbron och samtidigt restaurera den förfallna kranen. De fungerar då framför ett sjöfartsmuseum som en kuliss till Norrköpings storslagna sjöfartshistoria.Berätta om er förening?
- Skeppare Societeten i Norrköping bildades redan 1641 under Hansaepoken och är Sveriges äldsta i sitt slag och dessutom är vi Norrköpings äldsta kulturinstitution.- Idag försöker vi hävda och ta tillvara Norrköpings sjöhistoriska intressen genom tiderna, men det går inte fullt ut i den källarlokal vi har idag, utan vi tycker det är hög tid att vi kommer upp i andra lokaler igen och kan visa våra samlingar för allmänheten.
Skeppare Societeten i Norrköping bildades 1641 men var då ett så kallat gille inom Hantwärkarsocieteten. Skepparna var till antal ledamöter det största gillet. De ville ha mer att bestämma och 1771 bildade de en egen societet. Först 1775 fick de ett eget reglemente utfärdat av "Kungliga Majestätiska och Rikets Commerse Collegium Reglemente för Coopvardie Skeppare Societeten i Sjö - och Stapelstaden Norrköping". Ledamöterna var skeppare, befäl på båtar som trafikerade Norrköping. Deras uppgift var att se till att skepparna hade rätt utbildning och lära ut navigation. Varje skeppare betalade en viss medlemsavgift beroende på skeppets storlek. Dessa pengar gick till en så kallad fattigkassa som gick till skepparens fru och barn om han omkom. Detta gäller än idag för de aktiva ledamöterna, de som har styrmans- eller sjökaptensutbildning. Sedan 1897 får även de med intresse av sjöfarten bosatta i Norrköping med omnejd vara med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om