Platsen är en myrholme i Fjällmossens naturreservat i Kolmården. Det är ett område på 22 hektar som bränns och ett tiotal vakter håller koll på elden så att allt går enligt planerna.
- Det här gör vi för att gynna den biologiska mångfalden, förklarar reservatsförvaltaren Anneli Lundgren samtidigt som flammorna sprider sig på holmen.
Tanken är att den vidsträckta branden ska avlägsna ris, barr och annat som tagit över på marken och ta sig hela vägen förbi humuslagret och ner till den så kallade mineraljorden därunder. Det öppnar nya vägar till liv för växtlighet och djurliv som nu annars trängts bort ur den djupa barrskogen.
Bort med granarna
För att detta ska uppnås offras dessutom en ordentlig samling granar.
- Gran gör att det blir fuktigt och mörkt och vi vill att det ska bli en ny struktur med ljus och öppen skog, säger Anneli Lundgren.
Hon berättar att det historiskt sett brunnit i skogen si så där vart 30:e år och att naturen då på egen hand öppnade för den biologiska mångfalden, men att det inte är så längre och det faktum att man släcker alla bränder gör att mångfalden får sig en törn.
- Det kommer att få fortsätta att brinna här, vi kommer inte att släcka den här branden.
Det innebär också att man väntar sig att få efterbevaka skogspartiet i flera dagar efter att naturvårdsbränningen är avslutad.
Kräver rätt förutsättningar
Att utföra en bränning av det här slaget är ingen enkel sak. Länsstyrelsen själva är oerfarna på området och därför bär proffs från Skogsdesign i Lycksele ansvaret som bränningsledare.
Dessutom krävs rätt förutsättningar för att en bränning ska bli framgångsrik. Det måste vara riktigt torrt i marken och en liten skvätt regn under onsdagen innebar att projektet fick skjutas upp en dag.
- Vi har väntat och väntat och det har varit fint väder länge, men så kom det fem minuter regn igår och gjorde att vi inte kunde tända upp, säger Lundgren.
- Den här bränningen har vi planerat i ett halvår. Det gäller att vara beredd och slå till när tillfälle ges.
Lågriskområde
Förhoppningen är att bränningen och utgallringen av granar ska innebära att lövträd som asp och björk ska göra sitt återintåg i Kolmårdsskogen och att insekter som dras till brandhärdarna och i sin tur lockar med sig fågellivet ska dyka upp.
Att branden skulle sprida sig och göra skada råder det dock ingen större risk för.
- Det här är ett lågriskområde och det är en lugn och sansad brand, förklarar Anneli Lundgren.
Även om den naturligtvis gör ett spektakulärt intryck för ett otränat öga.