Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisfacket ger hård kritik

- Säkerheten måste höjas, säger Thomas Agnevik, ordförande i Polisförbundet i Östergötland, efter den senaste rymningen från arresten i polishuset i Norrköping.

NORRKÖPING2010-06-17 03:00
Det var i söndags eftermiddag som en man, misstänkt i ett relationsärende, tog sig ut via taket i samband med att han var på rastgården vid arresten i polishuset i Norrköping. Han kom tillbaka självmant efter ett par timmar.Det var den tredje rymningen från arresten.- Det är pinsamt och jätteallvarligt, att folk kan gå ut från våra arrester och våra rastgårdar. Så kan vi inte ha det, säger Thomas Agnevik, ordförande i polisfacket i Norrköping.Det är oerhört frustrerande att en frihetsberövad kan ta sig ut från polisstationen, säger han. Det kan både spoliera en utredning och medföra risker för målsäganden och vittnen.Säkerheten brister
- Redan vid den förra rymningen kunde vi konstatera vilka bristerna var. Det finns en massa säkerhetsbrister som helt enkelt måste åtgärdas, säger Thomas Agnevik.Han menar att myndigheten har varit för passiv, och tror att ekonomiska skäl ligger bakom att ombyggnationen blivit fördröjd.Ombyggnad på gång
Det är betydligt sämre rastgårdar i Norrköping än i Linköping. Vid den förra rymningen, från rastgården, som är en ålderdomlig träkonstruktion med ett stålnät ovanpå, kunde rymlingen trycka upp nätet som bara var fastsatt med böjda spikar.Det är åtgärdat sedan dess och den senaste rymningen gick, enligt vad Folkbladet erfar, inte till på samma sätt. Flera faktorer ska ha samverkat den här gången.Som Folkbladet redogjorde för i samband med avslöjandet om den senaste rymningen är en ombyggnad av arresten på gång.- Ombyggnationen ska starta så fort som möjligt, men upphandlingsunderlaget är inte ute än, sa Håkan Evertsson, biträdande chef för ordningsenheten i Östergötland till Folkbladet.Hinner inte kolla larm
Något som måste förbättras är också larmen och övervakningen av dem, menar Thomas Agnevik. Länskommunikationscentralen hinner inte kontrollera alla larm som dyker upp på datorskärmen. Enligt Agnevik finns det otroligt många larmpunkter inom myndigheten i länet, t ex på alla dörrar. När det kommer många larm händer det att man inte hinner analysera vad larmen beror på."Ett svårt arbete"
I arresten arbetar civilanställda arrestvakter. I Norrköping händer det att poliser sätts in att arbeta på arresten, något som är ovanligt i Linköping.- Vi tycker inte att det är ett arbete som poliser ska utföra. Vi vill att arrestvakter som är särskilt anställda och särskilt utbildade ska jobba med de här arbetsuppgifterna. Det är mycket rutiner och det är ett svårt arbete, säger Thomas Agnevik.- I och med den stora ökningen av poliser i landet finns det ett starkt tryck på myndigheten att inte ha för många civilanställda, säger Agnevik. Politikerna pratar gärna om 20 000 fler poliser, men inte om baksidan av ökningen: bristen på administrativt stöd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om