Förslaget till beslut i barn- och ungdomsnämnden är detsamma, som i stort sett alltid i sådana här frågor: Att kommunen föreslår Skolinspektionen att inte bevilja ansökan.
Tre sökande
De tre sökande är:
Internationella Engelska skolan i Sverige AB. Här handlar det om årskurserna 4-9, och fullt utbyggt 472 platser. Enligt hemsidan startade skolan år 1993 utifrån övertygelsen att det inte längre räcker att "förstå" engelska, utan att ungdomarna verkligen behöver behärska engelska för att klara sig i den moderna världen. Från sjätte klass i grundskolan sker också en stor del av undervisningen på engelska.
Ad Infinitum AB vill starta Karin Boyeskolan för årskurserna 7-9, totalt 216 platser. I ansökan pekas på hur elever i Smedby sökt sig bort från den kommunala skolan (varmed då torde avses Hagebyskolan) och att föräldrar hört av sig med förhoppningar om att något nytt ska komma igång i området. Skolan ska ha profilering på idrott.
Prolympia AB vill starta förskoleklass samt grundskola upp till årskurs 5, med plats för totalt 120 elever.
Förslaget till beslut i gymnasienämnden i de här tre frågorna är likalydande. Man pekar på att det redan finns skolor så det räcker. Totalt går ca 13,5 procent i privata skolor.
Har redan tio
Läsår 2010/2011 kommer Norrköping att tio ha privata grundskolor - och då bland annat tre med konfessionell inriktning (en kristen och två muslimska), två med idrott och hälsa och en med Waldorfpedagogik. I höst startar två fristående skolor till, och ytterligare en skola är redan klar att starta till läsåret 2011-2012.
Från 2002 och fram till 2012 kommer antalet elever i kommunens grundskolor att ha minskat med ca 2 800, och i årskurserna 7-9 kommer antalet att fortsätta minska i varje fall fram till år 2014.
Blir kostsamt
Elevantalet i de lägre årskurserna kommer nu visserligen att börja öka så smått igen. Än så länge är det dock minskningen, som grundskoleplanerarna främst måste förhålla sig till. Inte förrän år 2017 kommer antalet elever i Norrköpings grundskolor att vara uppe på samma nivå som i början av 2000-talet.
I denna hela tiden pågående omstrukturering har hittills 17 skolor lagts ner helt eller delvis.
Det framhålls, att alla nya skoletableringar är kostnadsdrivande för kommunen. Varje bortfall av en elev till någon privat skola ger en minskad ersättning på mellan 40 200 och 65 200 kr per elev och år.
Kommunen tvingas ofta hålla igång även skolor, som inte är ekonomiskt optimala. Med ökat antal privata skolor blir nu följden, att fler måste dela på ett krympande ekonomiskt utrymme.