Inte lättare för "importfruar"
Efter kritik från bland annat Roks, kvinnojourernas riksförbund ändrar nu Migrationsverket sina rutiner vid registreringar. - Men det betyder inte att det blir lättare för kvinnorna att få stanna, säger Fredrik Martinsson expert på anknytningsärenden.
Foto: Forsby Jan
Som det är nu är det kvinnorna som granskas och i de fall där paret inte är gifta görs en seriositetsutredning för att se att det inte är ett skenförhållande. Om paret inte är gifta kan Migrationsverket också söka på mannen i brottsregistret för att se om han är tidigare straffad.- Men det gäller bara misshandel mot närstående eller sexualbrott, säger Fredrik Martinsson.Om förhållandet upphör under de två första åren eller kvinnan vill lämna mannen på grund av misshandel betyder inte det per automatik att hon får stanna i Sverige - eller att hon kastas ut. Varje ärende övervägs noga och Fredrik Martinsson tycker att man alltid ska säga som det är.Även om man är rädd för att inte få stanna i Sverige?- Ja, vi ska ju alltid ta hänsyn till omständigheterna och en kvinna som blivit misshandlad eller utnyttjad kan få permanent uppehållstillstånd även under de två första åren, säger Fredrik Martinsson.Ett steg på vägen
Men bevisbördan om att man blivit misshandlad eller utnyttjad är kvinnornas.- Finns det en polisanmälan, läkarintyg eller en kontakt med kvinnojouren så gör det ärendet mer trovärdigt och bidrar till att beslutet blir att kvinnan får stanna, säger Fredrik Martinsson.Registreringen innebär att Migrationsverket skaffar sig en bättre koll, men det innebär inte att lagstiftningen ändras.- I bästa fall kan det vara ett steg på vägen för att komma åt de män som satt i system att ta hit utländska kvinnor och utnyttja dem, säger Fredrik Martinsson. - Jag tycker att man återigen bara fokuserar på kvinnorna när det är männen som är problemet. Om lagen sätter stopp för att kolla männen får man väl ändra på lagen, säger Gunilla Westny, föreståndare för kvinnojouren i Norrköping.Hon anser också att ambassaderna borde ta ett större ansvar för att informera kvinnorna om vilka rättigheter de har och vart man kan vända sig om något skulle hända.- Svenska kvinnor anmäler sällan att de blivit misshandlade och det är ännu svårare för de här kvinnorna som inte kan språket och som kanske hålls isolerade, säger Gunilla Westny.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!