Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stödet från frivilliga

En extramormor, någon som hämtar från dagis, hjälp med att sätta upp en tavla eller gå till tandläkaren. Eller värdefullt sällskap för någon äldre som är ensam. Frivilligcentralen i Norrköping kan förmedla kontakt med frivilligarbetare som vill göra en insats.

Frivilligarbetarna underlättar livet för sina medmänniskor. Michaela Dutius Söderström är anställd vid Frivilligcentralen i Fröbelhuset på Södra Promenaden och förmedlar kontakter för dem som behöver hjälp.

Frivilligarbetarna underlättar livet för sina medmänniskor. Michaela Dutius Söderström är anställd vid Frivilligcentralen i Fröbelhuset på Södra Promenaden och förmedlar kontakter för dem som behöver hjälp.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2008-11-10 03:00
- Frivilligcentralen är en ideell förening, som startade 1996, av kommunen och tre föreningar: Verdandi, Kristna rådet och Ekumeniska kvinnoförbundet, berättar Michaela Dutius Söderström, den enda anställda vid Frivilligcentralen i Fröbelhuset.- Vi har ett uppdrag av kommunen, med ett verksamhetsbidrag som står för halva vår budget. Resten får vi tigga ihop. Verksamheten har vuxit de sista två åren, explosionsartat. Det görs ca 20 000 frivilligtimmar i Norrköping.- I början var det mest äldre som ville ha hjälp. Men ganska fort kom det många som ville ha en extramormor. En del kontakter som knöts de första åren håller fortfarande i sig. - En av första som hörde av sig var en mamma som var sjuksköterska och ibland behövde någon som hämtade på dagis. Hon jobbade mycket kväll och hennes dotter var fyra år. Idag är flickan 16 år och har fortfarande sin extramormor kvar.Behövs fler
Föreningen har 150 aktiva frivilligarbetare i Norrköping. Ca 100 av dem är upptagna av kontinuerliga uppdrag.Det kan vara att besöka någon som är gammal, gå på promenader med någon som sitter i rullstol eller är blind. Den andra typen av uppdrag är punktinsatser, hos äldre människor som behöver t ex en ledsagare när de ska gå till läkaren.- Det behövs ständigt nya frivilligarbetare.De yngre frivilligarbetarna är det större omsättning på, berättar Michaela Dutius Söderström. Det är ofta studenter. När det gäller de äldre frivilligarbetarna är det ofta de som precis går i pension som kommer.- Det mest rörande tycker jag är de som slitit ut axlarna, undersköterskor eller vårdbiträden, som inte kan jobba men som vet hur många ensamma som finns. De kanske har jobbat på ett äldreboende. De kanske inte kan dra en rullstol, men man kan gå och besöka ibland. Ensamheten är extrem, för den som är äldre-äldre, över 85 år, eller den som har svårt att ta sig ut själv. "Jag har tid över"
Frivilligcentralen anordnar två grundutbildningar per termin för frivilligarbetare, en senast i lördags. En av dem som var med var Arne Enocsson, 72. Han är engagerad i senior-net där han lär andra pensionärer att hantera en dator, och har länge funderat på att bli frivilligarbetare.- Jag har tid över. Och det är väldigt tacksamt, säger Arne som hittills hunnit med två uppdrag: att sätta upp en fönsterbräda hemma hos en dam och att sätta upp tavlor åt en rullstolsburen kvinna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om