Det var vid niotiden på onsdagsförmiddagen som en kvinna ringde på dörren hemma hos ett äldre par, boende i Lagerlunda, Norrköping, där bägge ska vara i 90-årsåldern. Kvinnan berättade att hon var från vården och blev så insläppt av paret.

Efter en stund lämnade kvinnan bostaden men det var först i efterhand som paret upptäckte att det saknades 1000 kronor som förut funnits i en plånbok. Polisen larmades 13.48 och senare på eftermiddagen hölls förhör med paret och en anmälan om stöld upprättades.

Med jämna mellanrum sker denna typ av brott där man ringer på hos äldre och utger sig för att vara från vården, hemtjänsten eller dylikt. Sedan försöker man få med sig saker man bedömer vara värdefulla.

– Jag har dock inte hört om att det skulle ha begåtts några fler liknande brott under den senaste tiden, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen som tycker det här en kategori brott som är tråkig eftersom det riktar sig mot en såpass svag grupp.

Polisen har generella råd för äldre så de kan skydda sig mot denna sorts brottslighet: "Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.".

Man tipsar också om att inte förvara stora summor pengar hemma samt att undvika att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen.

Om man ändå drabbas ska man ringa 112 om läget är akut, till exempel om bedragaren fortfarande är kvar – annars ringer man 114 14.