Att barn ofta kommer fram till okända hundar och ber om att få klappa den är ingen nyhet, och även många vuxna blir lite extra kelsjuka när de ser en söt individ på fyra tassar. Alla hundar tycker dock inte om att få sådana oväntade besök, och därför finns kampanjen Gula Hund.

- Genom att fästa en gul rosett, et band eller en halsduk, på din hund markerar du att den behöver lite mer utrymme än andra, säger Susanne Fransén Sandberg, ägare till Karstorps Hundtjänst.

En hund som bär denna gula rosett kan till exempel ha dåliga erfarenheter av hundmöten, vara sjuk, vara en tik som löper, eller vara känslig på något annat vis.

Artikelbild

| Den gula rosetten visar att detta är en hund som vill vara lite ifred, men den betyder inte att han är farlig.

Kampanjen Gula Hund är ganska nystartad i Sverige, den har funnits här i knappt en månad. Dock har samma sak funnits i länder som Australien, USA och Danmark i uppemot tio år.

- Det är bra att detta finns. Viktigt är dock att poängtera att en hund med gul rosett behöver mer utrymme, det betyder inte att den är farlig, säger Susanne Fransén Sandberg.

Hon tror att vetskapen om detta kommer sprida sig även i Sverige, eftersom intresset hittills varit stort med medial uppmärksamhet och många anhängare.

- Grundarna bakom Gula Hund ger ut mycket information om ämnet, även till barn. Genom att berätta för barnen kan man redan i tidig ålder sprida kunskaper om hundars behov av utrymme.