Mattias Stenberg, före detta miljöpartistiskt kommunalråd och ordförande i stadsplaneringsnämnden, förnekar att hans hastiga avgång skulle ha med hans inställning till cannabis att göra. Inte heller vill han svara på om han använt drogen under sin tid som kommunalråd.

- Jag säger inte nej - bara att jag av principiella skäl inte tänker svara på den typen av frågor när jag inte längre är en offentlig person, säger Mattias Stenberg.

Mattias Stenbergs liberala syn på droger är ingen hemlighet. Han har bland annat diskuterat ämnet i flera sociala medier. Ett år innan han tillträdde som kommunalråd skrev han bland annat i sin blogg att han tyckte att drogen kat skulle legaliseras i Sverige.

- Jag vet att han varit för en legalisering av cannabis, och har väl mer eller mindre känt till att han använt droger tidigare. Även om det här är åsikter han inte drivit politiskt, säger Stefan Arrelid, språkrör för Miljöpartiet i Norrköping.

Men trots att Mattias Stenbergs inställning till cannabis varit välkänd för flera av hans partikamrater kom det som en chock för kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist.

I början av juni - två veckor innan Mattias Stenberg avgick - ställde Lars Stjernkvist kommunalrådet mot väggen.

- Jag ville ha ett samtal med honom eftersom jag fått höra att han uttalat sig positivt om hasch och liknande droger. När vi talades vid frågade jag naturligtvis också om han använde cannabis själv, säger Lars Stjernkvist.

Enligt Stjernkvist var Stenberg tydlig med att hans åsikter var privata och inget han drev politiskt. Han förnekade också att han skulle ha använt cannabis under sin tid som kommunalråd.

- Det som var viktigt för mig var att få veta att han respekterade den rådande lagstiftningen. Mattias var väligt tydlig med att han gjorde det. Sedan är det svårt att förvägra honom rätten till en åsikt - huvudsaken är att han inte hade stöd för sina åsikter i koalitionen, säger Lars Stjernkvist.

För att försäkra sig om att MP inte delade Mattias Stenbergs syn på droger tog han kontakt med MP: sekreterare Anders Wallner.

- Eftersom vi samarbetar med Miljöpartiet är det viktigt att vi har samma uppfattning om en tydlig lagstiftning som förbjuder försäljning och innehav av cannabis och narkotika. Och efter samtal med Anders Wallner och flera personer i MP känner jag att vi har det, säger Stjernkvist.

Lars Stjernkvist kontaktade även Linda Koskinen, ordförande för Miljöpartiet i Norrköping, och föreslog att de skulle ha ett möte med Mattias Stenberg. Men innan mötet hann äga rum valde Mattias Stenberg att avgå.

- Det var hans eget beslut. Men hade han inte avgått hade jag haft ögonen på den här frågan, säger Stjernkvist.

Linda Koskinen och Lars Stjernkvist möttes dock för ett samtal efter Stenbergs avgång.

- Trots att vi haft kännedom om Mattias inställning och att han tidigare brukat narkotika, är det inget partiet står bakom. Vi har varit tydliga med att han inte kan driva sitt resonemang som företrädare i partiet. Stjernkvist ville också veta om Mattias använt droger under sin tid som kommunalråd - vad jag vet så har han inte gjort det, säger Linda Koskinen.