Ecpat har som barnrättsorganisation sedan länge lyft frågan med utsatta barn och ungdomar i migrationssystemet som riskerar att hamna i barnsexhandel och annan organiserad brottslighet.

- Trots att Sverige på senare tid har ökat skyddet för framförallt ensamkommande flyktingbarn så fortsätter barn att försvinna. Det är inte acceptabelt, säger Helena Karlén, generaldirektör på Ecpat.

Enligt en kartläggning som gjordes av Sveriges radio från 2009 till 2010 så var 350 asylsökande barn, av de totalt 480 barn som försvunnit, fortfarande borta. Ingen visste var de var.

- Det är fasansfullt att det här kan hända i ett så kallat välfungerande land som Sverige, säger Helena Karlén.

Hon framhåller att Sverige åtagit sig, genom barnkonventionen, att skydda alla barn som befinner sig i landet, oavsett juridisk status.

- FN:s barnrättkommittté har kritiserat Sverige på den här punkten. Det här tycker jag borde upplevas som pinsamt för regeringen i ett land som Sverige, fortsätter Helena Karlén.

Enligt henne är det justitie- och socialministern som har det yttersta ansvaret för att det går till så här.

- Men även berörda underlydande myndigheter, som Migrationsverket och polisen borde ta större ansvar och leta efter de här barnen, säger Helena Karlén.