- Det här är ett samarbete mellan oss och IFK. Förhoppningsvis leder det till att vi ska vara här och köra. Vi står startklara, säger Tina Krulle Ringfoss.

På lördagen, samtidigt med matchen mellan Sleipner och Smedby, övade några personer som gått kurser vid Norrköpings Hundcenter med sina hundar, på en tom läktare på Nya Parken.

Artikelbild

| Maria Schedins labrador Bella sniffar efter pyroteknik på en av Nya Parkens läktare, en övning under lördagen.

Pyroteknik som vid tidigare tillfällen beslagtagits på Nya Parken gömdes bakom stolarna och hundarna fick söka, med nosen inställd på krut.

Norrköpingsbon Maria Schedin med sin labrador Bella deltog i övningen.

Bella släpptes lös med direktiv att söka och hon markerade bakom en av stolarna genom att krafsa på den. Mycket riktigt fanns det en rökfackla där bakom.

- Bra! Duktig tjej! berömde Maria Schedin och belönade Bella med salami.

Om det blir grönt ljus framöver kan hundarna söka igenom arenan före match och finnas med vid entréerna vid insläpp. Eventuella ingripanden får ordningsvakterna eller polisen stå för.

- Vi håller på och ser om hundarna kan utbildas till det här. Hundarna är duktiga, säger Eva Åberg, säkerhetsansvarig hos IFK Norrköping, som menar att det skulle innebära en enorm besparing i pengar och en ökad effektivitet om metallbågarna kunde ersättas med hundar.

FÖ: Börjar det bli skarpt läge, att ni kan anlita Hundcentret och ta in hundarna?

- Det är en diskussion som jag måste ta med min klubbledning. Men vi har varit intresserade att se om det finns någon möjlighet till det här. Vi måste se om hundarna klarar det först, innan vi går in i djupare diskussioner.

- Men det är ett alternativ, för att slippa metalldetektorerna. De är dyra, plus att de inte känner av pyroteknik, säger Eva Åberg.

Läs mer i måndagstidningen.