Arkitekt-vd:n ska upp i tingsrätten på onsdag. Han grundade firman på 80-talet och avgick som vd hösten 2010, med Stetler i full gång att nysta upp muthärvan.

Det var den här firman, som år 2006 fick projekteringarna av fängelserna i Haparanda och Östersund. Utan upphandling, handplockade av fastighetschefen. Över 180 miljoner lades sedan ner på dessa rekorddyra projekteringar.

Årliga mutpengar

Enligt Stetler har vd:n årligen betalat ut mutpengar - 6,25 miljoner kronor år 2006, 2,85 miljoner år 2007 och 2,5 miljoner år 2008. Dessa drygt elva miljoner sattes in på ett konto tillhörigt ett bolag, som fastighetschefens gode vän Norrköpingsföretagaren hade.

Företagaren har enligt åklagaren fungerat som bulvan för fastighetschefen, och dessa båda har gemensamt tillgodogjort sig miljonerna som strömmat in. Det var via dessa inbetalningar, som polisutredningen kom även Norrköpingsföretagaren på spåren.

Fastighetschefen och arkitektfirmans vd råkade i mars 2005 hamna bredvid varandra på flyget mellan Malmö och Stockholm; det var så de stiftade bekantskap.

Rejält uppsving

Arkitektfirman hade byggt upp ett gott anseende i södra Sverige. De ?nordliga? avtalen med Kriminalvården gav så firman ett rejält uppsving.

Som slutpunkt gjorde vd:n och fastighetschefen upp om utbetalningar på hela 68 750 kr i månaden, från mars 2010 fram till och med 2015 - summa 4,8 miljoner. Fastighetschefen gick just i mars i pension men behöll på konsultbasis anknytning till Kriminalvården.

Det hann dock bara bli tre utbetalningar. I maj månad, sedan fastighetschefen suttit häktad och vd:n anhållen som misstänkta i muthärvan, upphörde utbetalningarna.

Redan i beslag

Med kvarstad lagd mister en brottsmisstänkt (eller skuldsatt) helt eller delvis rätten att förfoga över sin egendom, som genom domstolsbeslut ?låses?.

En del har dock redan tagits i beslag. För förre vd:n handlar det om flera fastigheter samt 3,6 miljoner på ett bankkonto.

Enligt åklagarens notering i dagsläget uppgår förverkandekraven mot fastighetschefen till 18,1 miljoner. Vi har då delat med två de krav, som riktas mot fastighetschefen och gode vännen företagaren gemensamt.

Halv miljard

Därtill aviserar åklagaren skadeståndskrav från Rikspolisstyrelsen på 8,9 miljoner. Och sedan är väl frågan, om Kriminalvården finner det lönt att driva någon skadeståndsprocess.

Enbart ifråga om häktet i Sollentuna blev Kriminalvården ?lurad? på minst 200 miljoner kronor. Sammanlagt har Kriminalvården, på grund av sin så betrodde fastighetschef, kastat över en halv miljard ?i sjön?.

 

jan.nordstrom@folkbladet.se

011-200 452