Det var många som ville delta när internationella kvinnodagen uppmärksammades i Laxholmskällaren på Arbetets museum. Amani Al Houbaishi talade om den arabiska våren ur ett kvinnoperspektiv inför full salong och det bjöds på diktläsning innan politisk paneldebatt pockade på uppmärksamheten från scenen.

Josefin Brink (V), Louise Malmström (S) och Gunvor Ericson (MP) frågades ut av journalisten Alexandra Hjelm.

Mycket kom till en början att handla om föräldraförsäkringen och begreppet feminism. Att förorda jämställdhet kan tyckas vara självklart, men ändå har ordet feminism kommit att få en negativ klang, det var man överrens om i panelen.

Artikelbild

| Louise Malmström och Josefin Brink kallar sig båda för feminister.

- Tyvärr tycker jag att ordet feminist blivit kidnappat och blivit ett skällsord, menade Gunvor Ericson. För mig är feminist ett starkt ord som betyder att man står upp för kvinnors och mäns rättigheter, rent av mänskliga rättigheter.

Louise Malmström tror inte att de som inte kallar sig feminister har förstått innebörden av ordet.

- När jag en gång i tiden slog upp innebörden lydde den något i stil med "att vara feminist är att man ser och vet att det finns orättvisor och vill göra något åt dem". Ställer man inte upp på det är man ju dum i huvudet, konstaterade hon och drog ner stort jubel från publiken.

Föräldraförsäkringen var som sagt också ett hett debattämne och även om de tre politikerna på scenen hade aningen olika syn på hur det bör göras var de rörande överrens om att det måste till en förändring.

Artikelbild

| Gunvor Ericson (MP), Alexandra Hjelm (moderator), Louise Malmström (S) och Josefin Brink (V) deltog i paneldebatten under internationella kvinnodagen.

- Kvinnor tar mer ansvar för barn och är därför mindre intressanta på arbetsmarknaden, det betalar alla kvinnor för oavsett om de har barn eller ej. Enda sättet är att göra om föräldraförsäkringen så att man inte kan överlåta dagarna, menade Josefin Brink.

- Det är inte bara bra för arbetsmarknaden utan för hela samhället om man gör något åt det.

Efter paneldebatten knöts kvällen sedan ihop med uppträdande av Humormaffian.