Det säger Wiveca Wallberg, en av de ansvariga på Linköpings universitet som har hand om genomförandet av högskoleprovet.

I lördags berättade Folkbladet om Tobias Holmberg, 18, från Skärblacka, som har en muskelsjukdom som gör att han är svag i de viljestyrda musklerna. Han har svårt att sitta ner och skriva för hand, under långa stunder. Därför hoppades han på att få någon form av skrivhjälp när han skulle göra högskoleprovet, som pågår mellan klockan 8 och klockan 16, nu i vår.

Dyslexi och synskadade

Men det är omöjligt, enligt LiU.

- Vi har ingen möjlighet att erbjuda någon extra hjälp till honom, säger Wiveca Wallberg.

I dagsläget är det bara personer som lider av dyslexi eller som är synskadade som kan få hjälp med högskoleprovet. Detta enligt regelverket, som tagits fram av Högskoleverket.

Skåne och Stockholm

Det som gör Tobias Holberg ännu mer konfunderad är att människor i samma situation, som honom, fått hjälp när de gjort högskoleprovet på andra lärosäten, i Skåne och Stockholm.

- Jag visste inte att det var så, säger Wiveca Wallberg.

Satt en gräns
Enligt henne får Linköpings universitet många förfrågningar av personer med olika funktionshinder, som vill göra högskoleprovet.
– Vi har satt en gräns. Det här skulle kunna bli jättestort för oss annars. Och vi har inte den kapaciteten. Vi går back på högskoleprovet varje gång.
Inte råd
Att ha med egen assistent är uteslutet eftersom det i så fall måste vara utbildad personal. Och en provvakt går inte heller att avsätta.
– Vi har en provledare per klass, på 30 personer. Vi har inte råd att ha en provvakt till en person. Jag förstår att det är tufft för honom.
Wiveca Wallberg framhåller dock att det är annorlunda när man väl kommer in på högskolan. Då får man extra hjälp.
Nedlagt av DO
Tobias Holmberg anmälde det här till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som la ner ärendet eftersom det inte omfattas om diskrimineringslagen.
Han ska ändå försöka att göra högskoleprovet, som äger rum 31 mars.