Vid årsskiftet blev Norrköpings Auktionsverk till Bukowskis sedan auktionsjätten köpt upp familjeföretaget och under lördagen invigdes lokalerna under det nya namnet med pompa och ståt, bubbel i glasen, invigningsdans av dansare från Kungliga Operan och inte minst mängder av värderingsexperter på plats.

Det var trångt i lokalerna då väldigt många kommit för att uppleva den sprudlande invigningen.

- Jättekul att det är så stort intresse. Det här är lustfyllt, konstaterade Bukowskis vd Michael Storåkers nöjt.

Tongångarna är av förklarliga skäl idel positiva efter uppköpet.

- Det är det mest namnkunniga auktionsföretaget så det är klart att det känns väldigt bra, menade Lisbeth Olsén som i många år varit delaktig i att driva Norrköpings Auktionsverk.

- Det blir en större organisation, men rörelsen här kommer vara sig lik, den förändras inte mycket. Våra kunder kommer snarast att få mer att titta på.

- Vi hoppas att det här ska bli positivt för alla.

För företaget som är marknadsledande i Norden var det aldrig särskilt mycket att tveka på enligt Michael Storåkers.

- Norrköpings auktionsverk är ett av Sveriges viktigaste auktionshus. Vi har ju köpt verksamheten och det är vår största satsning för året.

- Det är ett välskött bolag som har mycket att ge till andra delar av Bukowskis.

Att Bukowskis köpt auktionsverket betyder att deras värderingsexperter kommer vara flitigt synliga i Norrköping framöver.

- Våra experter kommer vara här ofta, varje månad kommer de synas i Norrköping, försäkrade Storåkers.

Det var fritt fram för besökarna att ta med sig objekt för värdering och många av experterna var givetvis på plats även under invigningsdagen. En av dem var Cecilia Nordström, intendent för orientaliskt keramik och konsthantverk.

- Vi har fått se många fina saker, det finns mycket fint i det här området. Jag har fått se mycket fint kinesiskt porslin, berättade hon.

- Norrköping var ju en viktig industristad och det har funnits många duktiga samlare här. Det är många som både vågar köpa och sälja. Det kommer folk med saker hela tiden.

Just orientalisk keramik och konsthantverk är en marknad som är i ropet för tillfället.

- Det är en väldigt spännande marknad. Det är många kineser som köper tillbaka sitt kulturarv. I och med att vi hade Ostindiska kompaniet under 1700-talet finns det väldigt mycket i Sverige.

Många kineser följer nätauktionerna.

Vd Storåkers passade också på att slå ett slag för dessa nätauktioner. En ständigt växande marknad där man på Norrköpings Auktionsverk sedan tidigare varit väldigt aktiva.

- Det är alltid öppet, man kan följa dem på julafton om det blir för tråkigt med släkten, skojade han i sitt invigningstal.

- Många vill inte vänta på kvalitetsauktionerna. Nätet är ett fokusområde för oss. Där går det bra i både hög- och lågkonjunktur.