NORRKÖPING

En 22-årig kvinna från Göteborg, åtalas vid Norrköpings tingsrätt för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Enligt åtalet har hon i Norrköpings kommun, framfört sin personbil så fort, att hon förorsakat en trafikolycka, där den kvinnliga passageraren avled, men föraren nekar till brott.

Olyckan skedde den 21 september i fjol på E 4-an i Kolmården, i närheten av Algutsboda.

Enligt vittnesuppgifter framförde hon bilen i en alltför hög hastighet, med hänsyn till omgivande trafik.

För att undvika en kollision med framförvarande bil tvingades 22-åringen göra en hastig inbromsning och en gir, varefter hon tappade kontrollen på bilen som kom i sladdning och sedan slog runt.

22-åringen erhöll själv vissa skador, men passageraren blev så allvarligt skadad att hon avled till följd av skadorna.

I polisförhöret nekar 22-åringen till båda brotten, det vill säga vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

- Det jag minns, säger hon i polisförhöret, var att min passagerare sa att det låg en bil väldigt nära bakom oss. Jag ökade därför farten från 120 km/tim till 130 för att öka avståndet. Och så bytte jag fil från höger till vänster, för att det låg en lastbil framför oss.

- Men filbytet gick troligen för hastigt, för då kände jag att bilen svängde fram och tillbaka och så fort bilen gick åt höger blev sedan allt svart.

- Därefter kommer jag inte ihåg något mer, förrän bilen var stilla och upp och ned. Jag ropade på min passagerare, men fick inget svar.

Enligt polisens vittnen ska 22-åringen och den andra bilen ha kört om varandra ett par gånger och sista omkörningen ska 22-åringen ha gjort i hög fart på insidan.