Birgitta Hultgren var med och startade föreningen 2001, efter att hon blivit behandlad för sitt spelmissbruk. Hennes sambo Birger Eriksson, som aldrig varit spelberoende, tog då på sig rollen som kassör. Och under den här tiden har det, enligt dem, varit ordning på räkenskaperna.

I december 2009 valde Birgitta Hultgren att lämna över ordförandeposten och Birger Eriksson hoppade av som kassör.

- Eftersom jag hade god insyn i föreningens ekonomi så tog jag över rollen som revisor, säger han.

Artikelbild

| Birgitta Hultgren och Birger Eriksson går igenom de få utdrag som revisorn lyckats komma över. "Man känner sig maklös över att det får gå till så här", säger de.

156 000 kronor

När det strax därefter visade sig att föreningen inte tänkte fortsätta sin verksamhet så ville revisor Birger Eriksson göra en revision och få till ett fint avslut på det hela. Men att få tag på kvitton eller verifikationer för att se var alla pengar har tagit vägen visade sig vara svårt att få fram. Att få ett kontoutdrag på banken går inte heller om du inte är ordförande eller kassör.

- När jag lämnade över så fanns det åtminstone 156 000 kronor, berättar Birger Eriksson.

70?000 kronor hade föreningen fått av Norrköpings kommun och 40?000 kronor av Folkhälsoinstitutet.

Artikelbild

| Den gamla skylten på Matteusgården, är det enda som idag finns kvar av Spelberoendes förening i Norrköping. "Tragiskt att den inte längre finns kvar. För behovet är jättestort", säger Birgitta Hultgren och Birger Eriksson, som under cirka tio år var ordförande respektive kassör i föreningen.

- Konstigt att inte kommunen och Folkhälsoinstitutet kräver att få en redovisning på vad pengarna har används till, säger Birgitta Hultgren. (Se artikel bredvid)

Polisanmälan

Artikelbild

| Vart har alla pengar och alla inventarier tagit vägen? Det undrar Birger Eriksson och Birgitta Hultgren som fram till december 2009 var kassör respektive ordförande i den nu nedlagda Spelberoendes förening i Norrköping.

I samband med årsmötet i juni i år beslutades om att göra en polisanmälan mot de ansvariga, på grund av avsaknad av ekonomisk redovisning.

I tisdags var Birger Eriksson i kontakt med polisen för att se hur utredningen gick.

- Inget hade gjorts men de sa att de tidigast skulle kunna ta upp ärendet i juli 2012.

Inga prylar kvar

Det är inte bara föreningens pengar som är borta. Även inventarier, som möbler, lampor och porslin, som föreningen hade i lokalen på Matteusgården är borta.

- Det finns inte en enda pryl kvar. De ansvariga förklarade att man skänkt sakerna till Hamnbrohemmet och Ria. Men det stämde inte, säger Birgitta Hultgren.

Tragiskt

Hultgren och Eriksson tycker att det är tragiskt att kamratföreningen har lagts ner.

- Det finns så många i stan som behöver hjälp mot sitt spelmissbruk. Hade jag vetat att det skulle bli så här hade jag aldrig hoppat av, säger Birgitta Hultgren.

Birger Eriksson nickar instämmande.

Folkbladet har förgäves sökt den som var ansvarig för kamratföreningen innan den lades ner.