För andra året i rad krockar de båda stadsfesterna som bara har fyra mil emellan sig. I år har de haft viss gemensam marknadsföring, men i övrigt arrangeras de var för sig. Enligt projektledare Johan Bergerfalk har krocken inte gett upphov till några sura miner i Norrköping.

- Nej, inte alls. Det är ingen konkurrens, det är inga konstigheter, säger han. De gör sin stadsfest, och det är säkerligen en utmärkt fest för Linköpingsborna. Det bor
145 000 personer där och vi har 130 000 här. Vi märkte inte av när de körde samtidigt i fjol och detsamma gäller säkert för dem.

Men det måste väl bli en viss konkurrens, om inte annat om dem som bor i säg, Norsholm?

Artikelbild

- Men tänk vilket utbud, om du är så lycklig att du bor i Norsholm! Då har man mycket att välja på.

Någon olycklig krock tycker han heller inte att det har blivit, trots att han på debattsidor läst klagomål om att Eldkvarn spelar i Norrköping när September uppträder i Linköping.

- Men i vårt fall är det inte scenframträdandet som väger tyngst, utan bredden. Jag tror heller inte barnfamiljer åker till Linköping när de kan klappa Mumintrollet här i Norrköping.

"Lukta Norrköping"
För Johan Bergerfalk känns det viktigt att poängtera att Augustifesten inte enbart handlar om en knippe artister utan att skapa en "festival för, av och med Norrköpingsbor". En rundfrågning bland fjolårets besökare på Augustifesten visade att 80-90 procent av dem kom från Norrköping.

- Vår intention här är att det ska lukta så mycket Norrköping som möjligt om Augustifesten. Och vi har våra fyra ess: Eldkvarn, Kalle Baah, Liverpool och Roxanne. Dessutom har vi Symfoniorkestern i Vasaparken.

- Vi får mycket frågor om artister hit och dit, men för oss stavas inte en stadsfest artister, det stavas bredd. Det är viktigaste för oss. Sedan har vi även Rix FM-festivalen med exempelvis September, Swingfly, Jay Smith och Martin Stenmarck.

Han nämner att årets upplaga av festivalen satsar mer på ungdomar med två dagar av aktiviteter i Olaiparken och Hörsalsparken. I Hörsalen finns exempelvis en "gamezone" där ungdomar kan spela tv-spel. Dessutom ordnas familjeaktiviteter i Vasaparken på lördagen och de äldre får sitt med musik, dans och tävlingar i parken vid Refvens grund.

Johan Bergerfalks personliga favorit under festdagarna är Musikfyrverkerierna som han tycker upplevs bäst från mitten av Saltängsgatan.

- Det lockar väldigt mycket folk och blir en häftig puls. Jag har förmånen att vara speaker och det känns speciellt när man hör sorlet omkring och drar hela igång, säger han.

ara Segraeus