Camilla pyntar med betong

SÖDERKÖPING Solen och värmen lockade många besökare till hantverksmässan vid kanalen i Söderköping under tisdagen. En av dem som sålde bra var Camilla Jiremyr med sina lite udda betongprydnader.

 

Den största lyckan i hennes hantverkarliv var när hon upptäckte att svärfar hade en cementblandare på gården i Svensksund.
- Jag var så tacksam för då slapp jag värken i axlarna som jag fick av att blanda betongen för hand, berättar hon.

 

Till vardags jobbar Camilla Jiremyr som sjuksköterska på äldreboendet Järven i Norrköping. Betongen är alltså inte ett levebröd, men en passion. Allt duger till formar och Camilla Jiremyr spanar ständigt efter nya.

 

Det kan vara juicekartonger eller bakformar eller silverbrickor som hon hittat på loppis.

 

- När familjen började tycka att det var lite sisådär när det dök upp fler och fler betongprydnader så förstod jag att det fanns för mycklet hemma och att det var dags att börja sälja, berättar Camilla Jiremyr.

 

Ordnar kurser
Numera håller hon också kurser i betonggjutning på Svensksundsgård på Vikbolandet. Där hon håller till, med svärfars cementblandare.

 

- Där kan man höra fåren bräka och Camilla svära när hon fått dålig betong, avslöjade svärfar Jan Helgesson.

 

Bland besökarna fanns Annica och Conny Eklund, Norrköpingsbor med sommarhus i Stegeborg, som kommer till mässan varje år.

 

- Vi tycker att folkvimlet är roligt. Det är trevligt med hantverket och så spelar de musik.

 

Fast dansa tänkte hon inte göra. Och inte heller svägerskan Ann-Kristin Martinsson, som hon lockat med till mässan för första gången i år.

 

- Nä, vi sitter på bryggan och håller handväskorna åt de andra, skojade de.

 

20-årig tradition
Bakom hantverksmässan står Studieförbundet vuxenskolan och Centern i Söderköping. Mässan har en tradition sedan mer än 20 år tillbaka.

 

- Då var vi ett antal centerpartister som ville skapa lite liv och rörelse i Söderköping, säger mässgeneral Bengt Johansson och berättar att på den tiden var Smultronstället i stort sett den enda verksamheten som fanns i kanalområdet.

 

Då var mässan inte större än att man fick plats på Slussplanen utanför Smultronstället. I dag brer man ut sig längs hela kanalområdet, i år med närmare 60 hantverkare.

 

Av tradition passar man också på att smyga in lite politik i det hela. I år var det EU-parlamentarikern Lena Ek (C) och Söderköpings kommunalråd Magnus Berge (C) som informerade om det aktuella politiska läget. Och på kvällen blir det som sagt dans.

 

 

 
 

Nyheter från Norrköping