Släktforskning - en säker adrenalinkick

NORRKÖPING - Släktforskningen ger sådana härliga adrenalinkickar, när man lyckas hitta det man söker i släkten.

 

- Det är det bästa för min del med släktforskning förutom den fina sociala samvaron i föreningen.

 

Det sa Christina Grundel Carlsson, kassör i föreningen Släktforskarna i Norrköping, som arrangerade öppet hus i lördags på Släktforskningens dag.
Allting, som tulpaner och kanelbullar, har ju sin egen dag numera och så även släktforskningen. Något som Claes Nyberg, en av värdarna i föreningens lokal på Schalegatan, tycker är värdefullt:

 

- Det ger ju en anledning till alla som, i det här fallet, är nyfikna på släktforskning, att besöka en förening och höra sig för om verksamheten. Vi har haft många förstagångsbesökare här i lokalen den här dagen och det känns jättekul.

 

På stadsbiblioteket
Dessutom passade föreningen på att duka upp ett bord med information och datorer i stadsbibliotekets foajé under öppet hus-dagen:

 

- Här syns vi ännu bättre än på Schalegatan och kan berätta för alla nyfikna om vår verksamhet, sa föreningens ordförande Ove Norberg som vi träffade i stadsbiblioteket.

 

Vad betyder Släktforskningens dag för er del?

 

- Vi märker att det finns ett uppdämt behov hos många att få hjälp med sin släktforskning, eftersom intresset växer hela tiden. Inte minst eftersom tidningar skriver om släktforskning, om torpforskning och TV har program om kändisar som släktforskar.

 

- Och för alla de som undrar, så finns vi där och ger tips och råd. Vi har egen föreningslokal, vi har värdar som kan ta hand om besökare och hjälpa dem tillrätta och vi har kopplat upp oss mot de olika register som finns via våra datorer.

 

Social funktion
- Dessutom ska man inte glömma bort, att mitt i all forskningen om sina rötter, har vi också en viktig social funktion för alla som släktforskar. De flesta har gått i pension och helt plötsligt upptäcker att "jaha, tog livet slut nu?".

 

- Och börjar man då släktforska, får man plötsligt ett nytt intresse som man kan förverkliga och på köpet en social gemenskap, med fika och snack, som inte bara handlar om släktforskning utan om livet i stort.

 

Kurser
- Vi arrangerar också kurser i släktforskning och utbildningar runt släktforskar-datorn, berättar styrelsens Christer Lindehoff. Och släktforskningen utvecklas hela tiden med fler register och därmed möjligheter att komma längre tillbaka i tiden i sin släktforskning.

 

 
 

Nyheter från Norrköping