Han vårdas tillsvidare på Universitetssjukhuset i Linköping, men nu utan polisövervakning.

– Inledningsvis hade vi polis på plats, men jag tror inte vi har det längre, säger Leif Hermansson, chef för grova brott vid polisen i Norrköping.

Polisen är fortsatt förtegen när det gäller på vilket sätt 18-åringen skadats och i vilken omfattning.

18-åringen bar för tillfället vid mordförsöket skyddsväst, något som ger starka indikationer på att han kände sig hotad, men våldet mot honom ska ha varit så intensivt och kraftigt att skyddsvästen inte stod emot. Dessutom ska han ha träffats från det "stickvapen" som användes utanför skyddsvästen.

Polisen som fortsätter att hålla förhör med inblandade och vittnen, har ännu inte gått ut med någon förklaring till vad som kan ligga bakom mordförsöket. Som Folkbladet tidigare skrivit om är 18-åringen känd av polisen sedan tidigare och befann sig tills relativt nyligen på ungdomshem.

Läs mer:"Inte riktat mot allmänheten"

Han kände den nu misstänkte 20-åringen, men de ska inte ha varit nära vänner.

Vad som fick 20-åringen att ge sig på honom just den här dagen får polisutredningen visa, men att narkotika på ett eller annat sätt är inblandat är inte otroligt.

En källa säger till Folkbladet att han aldrig trodde att 20-åringen skulle kunna göra det han nu misstänks för och att det verkar otroligt att han skulle gjort det på eget initiativ.

– Han måste ha varit påverkad av någon drog, säger källan.

Att det skulle röra sig om ett svartsjukedrama som det tidigare spekulerats om avfärdas.

– Det är troligare att det skulle kunna vara frågan om ett beställningsjobb som grundar sig i narkotika och prestige.

Enligt uppgifter till Folkbladet finns det också en stor oro för hämndaktioner.

– Kommer man inte åt den misstänkte så kommer man garanterat att ge sig på hans familj. Det finns en stor risk att vi nu kommer att få se en upptrappning av våld i Norrköping.

Den 20-årige mannen häktades på påskafton, på sannolika skäll misstänkt för försök till mord. En första åtalstid är satt till den 28 april, men kommer troligtvis följas av en begäran om åtalsförlängning från åklagarens sida.

Läs mer:20-åring häktad för mordförsök