När vi pratas vid trampar dock Göran Fristorp för ovanlighetens skull fosterjorden hemma i Skillinge. Sedan tio år bor han i det skånska fiskeläget i ett 160 år gammalt före detta segelförråd.
- Det är klart det rycker i flyttbenet ibland. När en illasinnad sydostan vräker sig på och man måste skotta sig ut ur huset. Fast det har man ju förträngt när den årstid som snart är nalkas, skrattar han.
Innan det blir sommar är det dock maj. En månad som ofta är förknippad med EM-schlagerfinal. Och för Göran Fristorps del också med sällsamma minnen.
För 30 år sedan, 1973, kom det svenska bidraget "Sommaren som aldrig säger nej" femma i Luxemburg. Den skönsjungande duon Nova, som egentligen hette Malta, tvingades byta namn när det stod klart att den lilla ö-nationen i Medelhavet som de döpt sig efter också skulle delta i tävlingen.

<b>Skulle inte ha vunnit </b>
Namnbråket var dock en vindpust jämförd med den storm som låten dessförrinnan orsakat vid uttagningen i Sverige. Texten, skriven av akademiledamoten och poeten Lars Forsell, innehöll bland annat ett par rader där bröst liknades vid häckande svalor, vilket fick diverse litteraturprofessorer och kyrkliga potentater att gå i taket. Men värst var svenska folkets samlade vrede över att den vann före ABBA-låten "Ring, Ring", som kom trea.
- Vi skulle aldrig vunnit om inte vår låt valts ut av en så kallad expertjury. Som tur var lärde sig Sveriges Radio av läxan och slopade expertjuryn nästa år och då vann ABBA med en viss "Waterloo" som bekant, berättar Göran Fristorp, ena halvan av Malta/Nova.
Den andra var Clabbe af Geijerstam. Duon splittrades dock ett halvår senare. Göran Fristorp hade insett att schlager inte var hans grej. I stället gick han sin egen väg med sin akustiska gitarr och en repertoar bestående av bland annat svenska diktpärlor, ofta tonsatta av honom själv, vilket 1974 resulterade i första soloplattan "Egna låtar".

<b>Öppnade norska dörren</b>
Året därpå kom "Sjunger Nils Ferlin" som öppnade dörren till den norska marknaden och gjorde att Göran Fristorp 1977 sålde bättre i Norge än Rolling Stones. Sedan dess har det bara eskalerat och numera är närmare 80 procent av hans musikaliska verksamhet förlagd till grannen i väst. Så till exempel har merparten av hans skivproduktion, hittills 20 album, spelats in i Norge.
Ferlin och Taube, i den ordningen, är vad norrmännen helst vill höra. Att Ferlin-skivan finns i botten är också klarlagt men inte hela förklaringen till Göran Fristorps norska popularitet.
- Kanske är det som en norrman sa en gång till mig: "Vi har inte någon sådan som dig här så därför har vi adopterat dig." Jag trivs i alla fall väldigt bra med den norska musikmiljön. Den passar mig och uppenbarligen passar jag norrmännen, säger den adopterade.

<b>Sommarturné i Sverige</b>
Innan det i augusti bär iväg till bland annat Kirkenes ska ett antal svenska spelplatser avverkas på den traditionella sommarturné som Göran i år gör tillsammans Putte Wickman och pianisten Jan Lundgren. Detta efter en uppvärmning i våras med en kortare turnévariant tillsammans med den förstnämnde och Ivan Renliden.
- Det var jättekul att få jobba igen med Putte som alltid varit ett stort föredöme för mig. Att han fyller 80 nästa höst kan ingen tror. Han är oerhört vital och spelar bättre än någonsin. Det är bara att se och lära, säger yngsten i trion.

<b>Firar med "ägakauga"</b>
Påpekandet att det är födelsedag kommenteras med ett spontant "usch" av dagens 55-åring. Men något litet firande lär det bli. Kanske i form av intagande av den lokala specialiteten "ägakauga" i goda vänners lag på ett närbeläget gästgiveri. Men sent får det inte bli, för direkt efter väntar Östersund och en blåsarkvintett på Göran Fristorp.
- Det ser jag fram emot. Det blir en konsert med mycket av mitt eget material - och lite Taube - på den fina gamla teatern däruppe. Sen blir det till att plocka fram klippkortet till Norge igen...