Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Må bra-bok med stora perspektiv

Foto:

Kultur och Nöje2013-12-03 09:54

Mayas dagbok

Isabel Allende

Översättning Hanna Axén

Norstedts förlag

Mayas historia börjar i Chile långt innan hon föddes. Hennes farfar fängslades och försvann efter militärkuppen då Pinochet tog makten 1973. Han dog fyra månader senare. Mayas farmor flydde med sin son Andrés, Mayas far, till Kanada. Farmodern gifter om sig med Popo och pappan förälskar sig och gifter sig med danskan Martha Otter som Maya trodde var en isprinsessa då hon var liten.

Efter att Maya kommit till världen flyttar Martha tillbaka till Danmark och Maya uppfostras av sin farmor och Popo. Pappan som är pilot blir en frånvarande far. Då Maya är 16 år dör hennes älskade Popo i cancer. Nu följer några år av nedgång som slutar med dåligt heroin på en offentlig toalett i Las Vegas. Med hjälp av sin farmor flyr hon ifrån maffian och polisen till en av farmors vänner, Manuel, i södra Chile. Genom Mayas dagbok får vi ta del av den dramatiska tiden med kriminalitet och droger.

Mötet med en helt ny och främmande kultur som hon möter på ön Chiloé i södra Chile är en helt annan sak. Med inlevelse och kärlek gestaltas karaktärerna Maya möter i en parallell handling. Där finns farmors vän Manuel som efter militärkuppen förvisades till Chiloé. Antropologen Manuel skriver på en bok om Chiles mytologi och lever ett enkelt liv som kompliceras då Maya flyttar in. Vi får ta del av händelser och traditioner från en för oss exotisk och främmande del av världen. Det är i den berättelsen Isabel Allende kommer mest till sin rätt. Här får vi möta människor som känns genuina och sanna. Även om man inte kan förvänta sig någon ny "Andarnas hus" så är det den här delen som ändå gör boken intressant.

Mayas väg genom missbruket känns mer som att författaren låtit fantasin skena iväg lite väl mycket. Maya är helt enkelt inte helt trovärdig som karaktär och de händelser hon råkar ut för i Las Vegas är som hämtade ur en thriller från Hollywood. Frågan är också om en nittonåring har den mognad som kommer till uttryck i Mayas dagbok. Boken visar upp två olika sidor. Dels bjuds vi på en spännande och romantisk kioskvältare om den undre världen i Las Vegas och dels en mer kvalitativ och intressant del om personer och kulturen i Chiloé.

Trots bristerna är boken läsvärd. Utöver berättelsen om Chiloé finns en intressant koppling till det moderna Chile och såren efter militärkuppen 1973 som fortfarande i mångt och mycket är oläkta. Man får dessutom inbakat en hel del fakta om det kriminella USA som hur många ungdomar som försvinner och om hur maffian skor sig på människors utsatthet. För den som tycker om att läsa en måbrabok med ett lite större perspektiv är detta ett bra val.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!