Linköpings- mord har blivit succé

NORRKÖPING Hans första romaner fick god kritik men sålde dåligt. Bättre gick det då, sedan Mons Kallentoft börjat med deckare i Linköpingsmiljö.

 

Den första, Midvinterblot, har nu sålts i
300 000 exemplar i Sverige. Och översatts till 15 språk...

 

Av de sådär 60 personerna, som samlats i Stadsbibliotekets Café Swartz, ser en klar majoritet ser ut att vara under 30. Mons Kallentoft berättar om sig själv. Inte en bok hade han öppnat utanför skolan, när han 13-14 år gammal hamnade i sängläge med ljumskbråck efter dumdristigheter i Bergs slussar (han växte upp i Ljungsbro).

 

En kompis kom då med Klas Östergrens Fantomen och Kafkas Processen, och Mons låg ju ändå där och hade tråkigt. Så han slog upp Östergren och...

 

- Det var en helt ny värld, som öppnades. Det var som en stor gåva. Jag bara kände, att det här var något för mig. Så jag började skriva dikter och berättelser.

 

Många år kvar
Han är född 1968, så det där måste ha varit i början av 80-talet. Han fortsatte skriva, men ännu var det många år kvar till debuten.

 

In på 90-talet blev det reklamskola, och plötsligt satt han sedan där med egen reklambyrå vid Stureplan och tjänade tre gånger så mycket som sina föräldrar - men var också i selen 70 timmar i veckan.

 

- Men ju mer jag jobbade som reklamman, desto tommare kändes det. Det var ju författare jag ville bli...

 

En semester låg han så på stranden i Marbella och började fundera över, om det fanns något som han skulle kunna skriva om. Han kom då att tänka på ett par halvskumma personer, som han hade lärt känna i Madrid.

 

Till Madrid
Nu blev det allvar av. Kallentoft gjorde sig av med firman och lägenheten. Han flyttade till Madrid, där han sedan satt i en lägenhet i ett års tid och "skrev som en dåre". Ur detta kom Pesetas, som år 2000 gav honom Katapultpriset som bäste debutant.

 

Han skrev ett par böcker till, som fick fina recensioner. Men som just inget sålde, det var stört omöjligt att försörja familjen på dem. Kanske en deckare då? - även om det redan fanns hur många svenska deckarförfattare som helst.

 

Han lät tankarna löpa, började på ett synopsis - som då plötsligt omfattade 20 sidor. Det gick ju hur lätt som helst!

 

Fjärde på väg
Ur detta kom deckarna om Malin Fors, kriminalinspektör i Linköping. Samtidigt som mycket kan erinra om svenska normaldeckare finns där också, tycker Mons Kallentoft själv, en del som särskiljer.

 

- Jag drar mig inte för att använda symbolik, och till skillnad från all diskbänksrealism som finns har jag velat föra in lite magi. Som att mordoffren kan få tala till läsaren.

 

Tre böcker med Linköpingsmord har det blivit, en fjärde är på väg. Och publiken var mycket intresserad, och flera var de frågor som ställdes till författaren.

 

 
 
  • Senaste nytt
  • Mest lästa
  • Följ Folkbladet på Facebook