"Kommunen som glömde". Så heter boken som sedan någon månad funnits att tillgå på olika köpställen i Söderköping. I sagans form riktar författaren Ingegerd Edman stark kritik mot kommunens agerande i frågan om bredbandsuppbyggnaden och hur besluten tagits. Hon har sett processen från insidan eftersom hennes make Hans Edman varit och är ordförande i byalag Drothem 123, ett byalag som, tillsammans med byalag 779, tidigt beslutade sig för att ansluta sig till det befintliga nätet som Telia/Skanova grävt ner.
Den kritik som boken ger uttryck för är i första hand riktad mot det slöseri med skattepengar som kommunens beslut att bygga ett eget stamnät innebar. För kommunen innebär detta en kostnad på 15 miljoner kronor, länsstyrelsen har skjutit till 18 miljoner i stöd. Enligt boken hävdades det från kommunens sida först att det nät som Telia/Skanova redan lagt ner inte fanns, sedan att det var för dåligt.
I boken berättas en historia om en motsträvig länsstyrelse, om svårigheter att få ut offentliga handlingar och om hur fakta undanhållits ledamöter i kommunstyrelsen om vad kommunens senare förhandlingar med Skanova egentligen innebar.
– Skanova hade erbjudit sig att fibrera hela kommunen inom två år samt investera i optofibrer, noder och annat. Man erbjöd sig också att betala 8 400 kronor per anslutning för att hyra de färdigbyggda näten under en femårsperiod, säger Ingegerd Edman.
Hon bedömer att Skanovas erbjudande var värt uppåt 40 miljoner kronor. När dessa uppgifter kom fram visade det sig att detta var en nyhet för flertalet av de partier som röstat på kommunstyrelsens linje när frågan var uppe i KF.
– Jag köper att kommuner bygger där det inte finns nät men det fanns det här. Av någon orsak verkar det också som att länsstyrelsen här velat stödja stadsnäten i kommunerna, säger Ingegerd Edman som ifrågasätter lagligheten i att bygga konkurrerande nät för kommunala pengar när andra nät finns.
– Från början har kommunen också gått in med ett bidrag på 6000 kronor per anslutning till de som valt kommunens nät men det har de fått backning på nu, det får man inte fortsätta med.
Hans och Ingegerd Edman tror inte att målet med 90 procents bredbandstäckning till 2020 kommer att uppnås.
– Det säger sig själv att om länsstyrelsen av de 140 miljoner man fått från staten låter 120 miljoner gå till parallella nät så blir det endast 20 miljoner kvar till byalag, det är bara åtta procent av östgötska landsbygden som är fibrerad mot 40 procent i övriga landet, upplyser Hans Edman som tillägger att de mer avsides liggande delarna av kommunen inte är mer hjälpta av det kommunala nätet.
Nu är grävandet avslutat och bredband framdraget. Hur fungerar Skanovas nät?
– Det fungerar utmärkt, vi har inte hört något annat än att medlemmarna är nöjda, säger Ingrid Edman som beskriver huvudorsaken till att hon skrev denna bok:
– Det finns stora konstitutionella problem i Sverige idag som gör att sådant här kan ske ute i kommunerna och jag tror att det händer överallt i Sverige. Man bryter mot förordningar och policydokument, om kommunen i det här fallet hade samarbetat med Skanova hade vi haft 15 miljoner kronor som skulle kunnat gå till äldreomsorg eller skola.