Man måste verkligen ha ögonen med sig för att upptäcka IFK:s "nyförvärv" på Östgötaporten. Två sitter högt upp på VM-läktaren. Ytterligare en bakom Curva Nordahl och den fjärde är placerad vid toppen av bortastå.

Vi snackar kameror och systemet "Spiideo" som installerades för två veckor sedan.

– En förhållandevis billig investering som är en stor nytta för oss, säger målvaktstränaren Maths Elfvendal. Vi kan ge feedback direkt, det är nyckeln. Det ska naturligtvis inte vara någon slags storebrorsverksamhet eller övervakning.

Artikelbild

| Ser allt. Kamerorna på Östgötaporten registrerar numera allt på planen.

Malmö FF och Örebro SK har redan använt sig av "Spiideo" ett tag, liksom flera ishockeyklubbar, friidrottare, basket- och handbollslag.

Tack vare idéen från det Malmö-baserade företaget har IFK Norrköping tillförts en ny dimension kring träning och analys.

– Jag och övriga tränare kan inte se allt, men kamerorna täcker in hela planen, berättar Maths.

Medan Jens Gustafsson genomför en spelövning på konstgräset sitter Maths Elfvendal uppflugen på VM-läktaren. Då och då duttar han med pekfingret på ett armbandsur.

– Jag "taggar" spelare och spelsekvenser. Då behöver jag inte sitta och kolla på hela träningen i efterhand utan bara gå in och se specifika moment.

Vad tittar du mest på?

– Spelarnas positioner och rörelser i pressspel bland annat. Målvakterna är också väldigt intresserade att studera olika vinklar och positioner.

Fortsätter Maths:

– I dag körde vi en spelsekvens på teven i omklädningsrummet innan träningen. Den visade en bra genomförd press, precis det Jens ville se mer av på dagens träning.

Tidigare kunde tränarna endast ge direktiv muntligen till sina spelare. Nu kan man visa vad man vill få ut av ett speciellt moment.

– Man behöver inte argumentera med spelaren, utan i stället visa exakt vad man menar på en filmsnutt. Bilderna säger ju det mesta.

Tekniken är inte särskilt avancerad, men är till stor hjälp för klubben.

Hur mycket tid lägger du ner på att granska filmerna?

– Det går åt en del tid, men inte jättemycket. Det är inte att så att man sitter 24 timmar om dygnet – även om man skulle kunna. Jag kan ju exempelvis sitta hemma med ipadden och titta när ungdomslaget tränar om jag vill.

Hur är responsen från spelarna?

– Olika. Målvakterna är väldigt intresserade och det är ju dem jag jobbar mest med.

Videogranskningen inom idrotten är inget nytt men bildströmmen från Östgötaporten ger IFK Norrköping nya möjligheter.

– Till skillnad mot en tv-sändning så kan man nu rikta in sig på sekvenser där bollen inte är i fokus. Vi kommer även att använda systemet när det är allsvenska matcher här på Östgötaporten, slutar Maths Elfvendal.