Ridsport/Hoppning

Som Folkbladet tidigare nämnt haglar anbuden in på hästarna efter de fina resultaten. Nu har Olle, som Head over Hills kallas också gjort sin 160-debut med Matilda i sadeln.

– Det går lite fort just nu, konstaterade Bernt Johansson när Folkbladet tog ett snack med honom under veckan i Falsterbo

Han har idel beröm att ge Norrköpingstjejen.

– Jag har ju lärt känna henne genom alla tävlingar. Dels henne som person, det är en fantastisk människa. Men också hennes sätt att hantera hästarna. Här är det hästen i fokus. Det går liksom före allt annat, säger han.

Head over Hills hamnade hos Matilda för ungefär två och ett halvt år sedan. Innan dess var han i träning hos Jonas Rinné. Men Bernt Johansson vill vara delaktig i hästarna så mycket det går och valde att ta hem Olle efter en tid.

Matilda hade då redan två andra hästar i Bernts ägo. En av dem är Balisco Line – som i helgen vann sjuårs­championatet.

Bernt Johansson skojar ofta om busiga Bosse, som Balisco Line, har som smeknamn:

– Jag har ju den där fantastiska vackra intelligenta fuxen också ...

– Att kunna rida honom så bra som hon gjort, bara det är nästan värt nobelpriset. Ibland har han egna uppvisningar bara på framhoppningen, han lever fan och hoppar omkring och försöker slänga av henne. Hon bara ler och rider på, säger Bernt.

Framgångsreceptet då?

– Han har en kombination med att han fått ta det lite lugnt och att han fått en bra ryttare. Han litar på Matilda. Han försöker inte hålla på och slänga av henne nu som han gjorde tidigare. Han var omöjlig. Det enda han försökte göra, var att skicka av henne, säger hästägaren.

Med framgångar kommer också en hel del bud på hästarna. Men Bernt Johansson är obeveklig, särskilt med topphästen Olle.

– De ringer och håller på. Det gör de. Men han är inte till salu, säger Bernt.

En trygghet, menar Matilda Pettersson.

– Ja, det är klart att det är underbart att ha en så fantastisk hästägare som låter det ta tid och låter hästarna mogna, säger Matilda Pettersson.

Hon brukar framhålla Bernt Johansson som världens bästa hästägare.

Han framhåller henne minst lika mycket.

– När jag tog över Olle till henne var det också att jag ville ge henne en möjlighet. Det är bra att den här yngre generationen tar vid och det inte bara är gamla stötar. Så han stannar kvar, säger Bernt Johansson.

Buden på Olle har trillat in sedan han var fem. I dag är valacken nio år gammal.

– Det är stora pengar, det har det varit sen han var fem. Det är lite till och från men så fort det blir lite uppmärksamhet så ringer telefonen.

Men du är inte intresserad?

– Nej, jag har Matilda. Jag är tillräckligt galen för att inte göra så utan satsa på en person som jag tycker om och som har en fin hästhållning. Vi planerar för ett år i taget och nästa år kan bli ännu bättre för Matildas del. Då tror jag hon har en kompis till med sig i de här stora klasserna, säger Bernt Johansson och syftar på den busiga fuxen.