"Vill vara förebild för alla gymnasieelever"

Efter att Folkbladet tidigare i veckan skrev om nollningen som spårat ur har reaktionerna varit många och kraftiga.

Elvir Mutic och Olle Eriksson, från Hagaskolans elevkår hoppas kunna behålla Haga-andan"

Elvir Mutic och Olle Eriksson, från Hagaskolans elevkår hoppas kunna behålla Haga-andan"

Foto: Åsa Hanell

Gymnasieskola2019-08-30 15:00

Några av alla som hört av sig är elevkåren på Hagagymnasiet. 

Läs mer: Kränkande nollning på insparksvecka

–  Vi har också kört "poängjakt" hela veckan, men till skillnad mot Kunskapsgymnasiet och Kungsgårdsgymnasiet godkänns alla utmaningar av skolledningen först, säger Olle Eriksson, ordförande i elevkåren på Hagagymnasiet.

Medan de andra gymnasierna har uppdrag under insparksveckan som handlat om att lägga sig på ett övergångsställe, hoppa i Strömmen, stoppa upp en isglass i baken eller ha sex med en äldre elev på toaletten, har uppdragen på Hagagymnasiet handlat om helt andra saker.

– Det har varit utmaningar som att skriva en hip-hoplåt som 3:orna ska framföra till 1:orna, säger Elvir Mutic, som är ordförande i eventutskottet på Hagagymnasiet.

– Den "värsta" utmaningen har kanske varit den när man använder två mobiltelefoner, ringer upp två personer som tror att den andre har ringt upp. Det är inget som någon tar skada av och absolut inte någon 1:a som blir skadad eller kränkt, säger Olle Eriksson.

Förra året blev elevkåren på Hagagymnasiet utsedd till Sveriges bästa elevkår, en utmärkelse som man är stolt över och vill förvalta väl.

–  Vi strävar efter att alla ska känna "Haga-andan", att vi är som en extra familj, säger Elvir Mutic.

Skillnad vet de att det är eftersom flera elever har bytt från andra gymnasier till Haga.

Tror ni inte att det kan bli konflikter mellan de olika skolorna nu när ni går ut och säger hur bra ni är?

 –  Det kan det säkert bli, men att vi strävar efter att alla ska trivas och känna gemenskap är inte detsamma som att vi är perfekta. Vi har nolltolerans på alla våra evenemang, men samtidigt handlar det om ungdomar, att hindra någon från att till exempel förfesta kan vi ju inte göra, säger Olle Eriksson.

Som avslutning på insparksveckan har elevkåren på Hagagymnasiet ordnat en stor alkohol- och drogfri fest på Borgen, med dj och liveframträdanden. En fest som förhoppningsvis blir lugn - trots att det inte bara är Haga-elever som kommer.

– Alla gymnasieelever är välkomna så längre man har köpt biljett!

Vad är högsta vinsten i poängjakten då?

– 3:an som vinner får fördel inför den riktiga poängveckan som sker under studentveckan i vår. Hos oss handlar det om att få förmånen at välja i vilken ordning klassen ska springa ut, säger Olle Eriksson.

Vilket priset är på de andra skolorna vet de inte.

"Vi hoppas kunna vara en förebild för andra gymnasieskolor"
"Vi hoppas kunna vara en förebild för andra gymnasieskolor"
Karta: Hagagymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!