– Vi reparerade taket för några år sedan, men nu är det några tegelpannor som gått sönder och det kom in regnvatten på undertaket, berättar Bengt Eriksson från Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre, som äger huset. Så nu är det dags för en takrenovering igen runt läckaget.

När vi träffar Bengt tillsammans med Per-Inge Jansson och Carl-David Söderback vid Grindstugan, framhåller de det unika med Grindstugan:

– Den är numera Rejmyres äldsta hus och härstammar från slutet av 1700-talet, säger Per-Inge Jansson. Med tanke på det får det anses vara i gott skick, inte minst för att vi i hembygdsförening renoverat huset både in- och utvändigt, sedan vi tog övertog huset .

Artikelbild

| Takrenovering. 1700-talshuset Grindstugan i Rejmyre, som ägs av hembygdsföreningen, är i behov av en takrenovering.

Senaste renoveringen var för några år sedan, då föreningen fick 25 000 kronor för att förbättra tillgängligheten till Grindstugan.

– Pengarna gick till en ramp till Humlegårdsborden ute på tomten, för att den skulle bli lättare att nå för rullstolsburna och vidare till trappräcken som fallskydd inne i huset, som har tre våningar.

– Därmed blev det säkrare att gå i trappan för bland annat skolklasser som brukar komma hit och se hur folk bodde förr i tiden, säger Carl-David Söderback.

Dessutom är huset fullt av föremål från förr i tiden. Allt från gamla tvättredskap, till tavlor, husgeråd, verktyg, möbler och leksaker.

Artikelbild

| Lokal cykel. Den här cykeln av märket Charly har fått en lokal namnskylt av den lokala cykelhandlaren i Rejmyre och cykeln finns nu i hembygdsföreningens samling.

– När det gäller träleksaker, kommer de från Enar Anderssons fabrikstillverkning i Rejmyre förr i tiden, där det tillverkades 100 000-tals leksaker, som bilar, flygplan och mycket annat, berättar Per-Inge Jansson.

– Och när det gäller möblerna i Grindstugan, tillägger Carl-David Söderback, är det framförallt en möbel, som brukar intressera skolbarnen som kommer hit. En möbel som sägs spöka...

Artikelbild

| Hemtrevlig. Inomhus är Grindstugan fortfarande möblerad som ett trevligt hem från förr i tiden. Till och med med kläder i garderoben!

Inte nog med att Grindstugan är närmast proppfull med prylar från förr, så finns det även en stor mängd saker i Humlegårdsboden ute på tomten.

– Den är från 1917 och flyttades hit 1998, från en gård en bit bort, säger Per-Inge Jansson. Och därinne finns allt från gamla skidor, möbler, verktyg och en cykel, märkt ”Reijmyre”, vilket känns lite unikt.

Artikelbild

| Glasverktyg. En äkta gammal glasblåsarbänk och verktyg till glastillverkningen i Rejmyre, finns sparad i Grindstugan som hembygdsföreningen äger.

När kan allmänheten komma och besöka Grindstugan och Humlegårdsboden?

– Vi har ju två traditionella dagar varje år då vi har öppet här, säger Carl-David Söderback, och det är vid Reijmyre Marknad och på nationaldagen. Men om någon grupp eller förening hör av sig, försöker vi ställa upp och visa våra hus och samlingar även andra dagar.