LÖRDAGSKRÖNIKA G0´MORRON!

Den omskrivna vita, lilla segelbåten som legat för ankar i Skutbosjön i fem (?) år, sommar som vinter, och fått Finspångsbor att engagera sig, har flyttats. Men bara några hundra meter.

Nu ligger den på sniskan, uppdragen vid Bastuudden vid Lugnet. Mast och flagga saknas. I början på november slets den sig från förtöjningen och sägs drivande vind för våg på sjön. Räddningstjänsten förbarmade sig över båten och bogserade in den till Lugnets strand.

Kommunen har under de här åren försökt att bli av med segelbåten, men problem att få tag i rätte ägaren har lagt hinder i vägen. Något direkt förbud att ha båten för ankar i Skuten finns inte, men samtidigt har det, enligt kommunen, inte varit tillåtet att ha båten på det här sättet. Nu ligger den på kommunens mark och det blir lättare för kommunen att agera. Målet är att få upp båten på torra land och avlägsnad. Frågan är hur länge den kommer att ligga vid Lugnet.

En gråhäger uppehåller sig vid Slottsparken och Finspångsån (troligen samma fågel som jag sett vid Gron) och utgör en tämligen ovanlig syn för flanörer som har ögonen med sig. Det har bland en matte som varje morgon går ut med hunden och kikar på hägern. I fågelboken läser jag att gråhägern har en längd på 110 cm och en vingbredd på 185 cm. En ståtlig sjöfågel. Hägern flyttar inte gärna söderut, utan försöker övervintra i Sverige. Men hårda vintrar har den det svårt att hitta föda. Hoppas den klarar sig i Finspång.

I anslutning till Joan´s restaurang (gamla Posthuset) i början på Bergslagsvägen löper en gammal stenmur. Tiotalet meter närmast Joan´s är muren söndertrasad. Det stör en mogen Finspångsbo (äldre än jag), som tycker att det ser illa ut i centrumbilden. Jag kan hålla med honom med tillägget att det just nu finns ganska mycket som ser mindre trevligt ut i centrum. Vågar man hoppas att det blir bättre med tiden?

Julen härmar sig. Jag behöver inga julklappar. Jag vill i stället att människor ska få leva i ett bättre klimat och tryggare samhälle och att vi ska bli snällare och generösare mot varandra, lokalt som globalt. Jo, en lokal julklapp skulle glädja mig och det är att kommunen och Trafikverket enas om att placera ut trafikspeglar i fyrvägskorsningen i Vallonvägsbacken. Där är det numera ett himla kraftigt trafiktryck. Speglarna behövs.

På fotbollsgalan härom veckan prisades Finspångskvartetten Shanga Aziz, Rogerio Silva, Julia Frännek och Hampus Sagrelius av fotbollsikonen Zlatan Ibrahimovic för deras ideella insats att besöka idrottsklubbar och skolor och informera ungdomar om jämställdhet, attityder och respekt mot varandra. Prissumman på en miljon kronor betyder mycket för gruppens fortsatta arbete att få ungdomar att känna sig trygga och uppträda på ett mänskligt sätt mot varandra. Bergska skolan och CNG-Gymnasiet, där gruppen studerat och fått impulser, kan ta åt sig en del av äran för Zlatan-priset.

Kvickast att lösa senaste ortskluringen (Härnösand) var Ruth Snabb i Finspång. Övriga som hörde av sig med rätt svar var: Bill Persson, Krister Ståhl, Leif Östberg/Regina Andersson, Eva Norberg Zetterfeldt, Monica Cardegård, Gudrun Bengtsson, Lars-Göran Alvarsson, Anna-Karin Karlsson, Lars Liljeqvist och Per Dahlqvist, Finspång, Janita Eriksson och Edit Andersson, Lotorp, Hilli och Berth-Arne Maxe, Tamara Antropova, Borggård, Birgitta Nilsson, Mare Jansson och Anne-Marie Karlsson, Sonstorp, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Gösta Hultmark, Ljusfallshammar, Ronny och Yvette Ripskog, Katterum, Göran Bergljung, Christina Hertz, Elisabeth Andersson, Lennart Pehrsson och Torsten Heimstrand, Norrköping, Jan-Olof Ek, Kolmården, Gun-Britt Holmgren, Linköping, Jörgen Gustavsson/Anita Johansson, Katrineholm, Allan Carlsson, Norrtälje.

Kjell Jonasson i Söderköping har gjort dagens ortskluring: "Gripa+genast+ej med ånga+härjedalskt". Svarsalternativ är 0122-171 40, 070-413 14 62 eller ett sms.