LÖRDAGSKRÖNIKA GO´MORRON!

"Du kan gärna skriva hur mörkt det numera är i Finspångs centrum", sade en kvinna som bor på De Wijks väg och syftade på det nya Hälsohuset som om några år ska stå redo att ta emot allmänheten.

Just nu är centrum en enda stor arbetsplats. Det sprängs och schaktas efter att flera hus rivits för att ge plats för sjukhusbygget. Fotgängare har det inte lätt i kvällsmörkret. Det finns inte många ljuspunkter att ta hjälp av. Jag tog en runda vid 21-tiden i onsdagskväll och förstår att boende klagar och knappt vågar sig ut i sena ärenden. En stark ficklampa eller pannlampa hade verkligen inte skadat som vägledning. Det är rätt så lätt att sätta fötterna fel.

Bygget har fört med sig att genomfarten stängts av för biltrafik. Trycket på alternativet att åka Vallonvägen har ökat markant. Därför är det viktigare än någonsin med trafikspeglar i backen, korsningen Vallonvägen-Jonas Wenströms väg. Där kommer bilar från fyra håll. Det blir kaosaktigt i bland. Somliga kör för fort. somliga iakttar inte högerregeln. I början på september anlades en trafikdelare vid Värdshusvägen. Bra! Den drar ner hastigheten. Hoppas fortsättning följer med en trafikspegel.

Det blev ingen marknad i Igelfors i år. Bara 16 knallar ville komma mot de 50-60 som varit brukligt sedan starten 1982. Det var förstås inget annat för marknadsgeneralen under alla år, Göran Johansson, än att blåsa av. "Eventuellt blir det marknad 2018 i samband med Motordagen i maj. Det förs diskussioner, men jag är tveksam till att vara general då", säger Göran.

I går stängde Sonstorps bageri efter 57 år. Sorgligt för orten och den stora kundkretsen lokalt. Och ledsamt även för alla de bilister, långtradarchaufförer och jobbare som till och från arbetet stannat och fikat och intagit så mycket gott under åren. Själv åkte jag i många år dit en gång i veckan. Tack till er bakom disken och nere i bageriet.

Äppelskörden i Finspångs trädgårdar blev ganska skral i år. Villaägarna behöver nog själva det som fanns på träden. En av dem varnar för frukttjuvar. Han har blivit av med flera av de två sorters höstäpplen han har. Först misstänkte han älgar, men en kväll framför TV:n hörde han kvinnoröster utanför huset. Han tänkte inte mera på det, men när han såg de kala träden morgonen därpå, förstod han vilka som tagit för sig. Talande älgar lär ju inte finnas.

23 september arrangerade Finspångs MS för tionde året i rad en deltävling i motocross-SM. Nu gällde det finaltävlingen. Svenska Motorcykelförbundets Motocrossektion strör beröm över FMS och vill fortsätta samarbetet. Bra för klubben, bra för orten Finspång. Motorvännen Lennart Ax i Finspång säger. "Jag vill ge en eloge till FMS för programmet till SM-finalen. Det var den bästa informationen om tävlingen och om klubben som jag någonsin läst."

Kluringens rätta svar var Byxelkrok och det listades ut av följande: Margot Persson, Gunilla Nordin, Leif Östberg/Regina Andersson, Lars-Göran Alvarsson, Ann-Charlotte Hansson, Bill Persson, Ruth Snabb, Björn Olsson, Gudrun Bengtsson, Johan Sundelius, Bröderna Ståhl, Margaretha Nilsson, Kerstin Palmqvist, Gun Burman, Inga-Lill Eriksson i Finspång, Hilli och Berth-Arne Maxe, Sim Randmäe, Borggård, Gösta Hultmark, Ljusfallshammar, Frukostbordsgruppen på Hällestadgården, Birgitta Nilsson, Mare Jansson, Anne-Marie Karlsson, Sonstorp, Ronny, Yvette och Malin Ripskog, Katterum, Edit Andersson, Janita Eriksson, Göran och Karin Wickman, Lotorp, Inez Ek, Göran Bergljung, Christina Hertz, Rosemarie Carlsson, Birgitta Törnblom, Torsten Heimstrand, Lennart Pehrsson, Norrköping, Jan-Olof Ek, Kolmården, Maija Lalic/Lars Israelsson, Skärblacka, Gun-Britt Holmgren, Linköping, Jörgen Gustavsson/Anita Johansson, Katrineholm.

Månades ortskluring står Kjell Jonasson i Söderköping för: "Hör ihop med knutte+kistinnehåll+bokstav+slussplats." Svara på alternativen 0122-171 40, 070-413 14 62 eller sms:a.