Det var i oktober 2013 som Aurubis la ner verksamheten i Finspång. Hela 183 personer blev uppsagda.

Under en kortare period fick ett antal personer jobba kvar, i bland annat gjuteriet.

Men fyra år efter dråpslaget för industriorten är det många som inte känner till att Aurubis fortfarande har viktig verksamhet på orten.

Artikelbild

| Vindtunnel. Stefan Löfgren och Stefan Berzelius arbetar vid företagets vindtunnel.

– Vi är tre anställda, plus en inhyrd. Avdelningen har funnits i totalt 50 år. Vi jobbar mestadels med att supporta kunder som inte har rätta testutrustningen, berättar Henrik Larsson, chef för Aurubis säljstödsavdelning i Finspång.

Koppar- och mässingskylare testas. Vindtunnel och värmeväxlarprototyper används i det dagliga arbetet.

– Vi jobbar nästan hundra procent mot yttre försäljare som inte har utrustningen och kunnandet som vi kan erbjuda. Så länge det finns ett behov av kylarbandsmaterial kommer vi finnas kvar, säger Henrik Larsson.

Aurubis totalt 22 000 kvadratmeter stora lokaler står i övrigt nästan helt tomma. Stefan Berzelius har arbetat på företaget sedan 1993, varav de sista 14 åren som tekniker på samma avdelning.

Artikelbild

| 2003. Stefan Berzelius har arbetat på avdelningen sedan 2003.

– Man kände för alla som fick sluta och hade nästan dåligt samvete för att man fick vara kvar. Det blev väldigt tomt när alla försvann. Jag jobbar mycket i testlabbet med korrosionstester. Det är ett väldigt varierande jobb, säger han.

Stefan Löfgren har arbetat på företaget i hela 43 år och går i pension i mars. Han har varit på avdelningen sedan 1988.

Artikelbild

| Henrik Larsson, chef, säljstöd, Aurubis.

– Det bästa är friheten, att få sköta sig själv. Jag jobbar mest vid vindtunneln och testar kylare. Det funkar bra att vara på en liten arbetsplats, men det var synd att de flyttade Finspångs äldsta metallverk, säger Stefan Löfgren.

Flytten gick till Zuthpen i Nederländerna, där två Finspångsbor fortfarande arbetar.

– Det har alltid varit bra stämning på företaget. Personalen fick mycket beröm för att de jobbade ända in i kaklet innan nedläggningen. Det har alltid funnits en bred kunskap innanför väggarna. Erfarenheten och kunnandet finns kvar, fast vi inte är så många, påpekar Henrik Larsson.

Aurubiskoncernen finns i många länder på jorden.

– Det är roligt att ha ett så omväxlande jobb. Man kan börja morgonen i Asien och sluta eftermiddagen i USA. Man får svara på frågor om alla möjliga saker. Du vet aldrig, från dag till dag, vad som ska hända, konstaterar Henrik Larsson.