– Det finns några spekulanter, men vi har ett huvudspår vi arbetar efter. I början av nästa vecka, helst redan på måndag, vill jag ha ett svar. Annars är risken stor att vi får lägga ned bruket helt, säger konkursförvaltaren Anders Sandberg vid advokatfirman Lindahl i Örebro.

Konkursen inleddes 9 mars och all personal sades då också upp från sina arbeten. Huvudorsaken till konkursen ska enligt företaget bero på investeringar som gjorts med löfte om order som sedan aldrig blivit av. Det ska speciellt vara en kund som inte fullföljt det som Igelfors Bruk hade förväntat sig.

Ledningen för Igelfors Bruk begärde själva företaget i konkurs.

– De såg att pengarna började ta slut och att pengarna som fanns i bolaget inte skulle räcka till löner och annat och begärde sig själva i konkurs. Det är inte så att det släpar så mycket skulder tillbaka i tiden, sa Anders Sandberg i en intervju med tidningen för en månad sedan.

Verksamheten är fortfarande igång till viss del.

– Ja, i en mindre skala. Det är tre-fyra i personalen som finns kvar för att slutföra en specifik order som den kunden väldigt gärna vill ska bli klar. Personalen som finns kvar får sina löner från konkursboet, förklarar Sandberg.

Hur nära är ni en lösning med en ny aktör?

– Det kan jag inte säga. Men det är bra samtal och jag är positiv till en lösning.

När konkursen inleddes ska personalstyrkan ha handlat om tio medarbetare.

Igelfors Bruk hade stora bekymmer 2008 och 2009 halverades nästan personalstyrkan från 39 till 20 medarbetare. Då skulle företaget koncentrera sig på sin kärnverksamhet – smide.