De senaste åren har Socialdemokraterna i Finspång anordnat första majfirandet i Bildningen. Detta år är inget undantag.

Årets huvudtalare är regionrådet Kaisa Karro. Dessutom kommer SSUs Shanga Aziz hålla tal.

Senad Bosnjakovic är ny ordförande i Socialdemokraterna i Finspång, sedan mitten av mars. Han berättar att Finspångspartiet tänker testa nytt i jakten på att nå fler kommuninvånare.

– När firandet på Bildningen är färdigt kommer vi ge oss ut och knacka dörr. Vi kan inte leva som i gamla tider, utan måste aktivt söka oss till medborgarna. Vi vet att det är den metod som vi når flest med, betonar Senad Bosnjakovic.

Förr i tiden var första majtågen stora manifestationer med mängder av deltagare. Nu får partiet välja andra metoder för att fånga medborgarnas åsikter.

– Huvudsyftet är att möta människor. Vi lyssnar av vad de har att säga och försöker svara på deras frågor. Har vi inte svar direkt, tar vi med oss frågorna och återkommer.

Han påpekar att medborgardialogen blir allt mer betydelsefull.

– En del beslut kommer från folk vi möter. Vi måste söka oss till kärnan av väljare, säger Senad Bosnjakovic.

Partiets satsningar inom sjukvården och på ”trygghet i en ny tid” är exempel på ämnen som kan diskuteras.

– Efter dörrknackningarna kommer vi samlas och analysera direkt vad som var bra och vad som kan bli bättre. Det är viktigt med första intrycket, hur situationen upplevs.

”Svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas” är den landsomfattande parollen för årets första majarrangemang.

– Det handlar om striden för schysta villkor, en bra och generell välfärd och en bra ekonomisk politik. Alla har vi en egen berättelse, vad den svenska modellen har betytt för oss. Så var och en kan vara en bärare av vad det innebär, kommenterar partisekreteraren Lena Rådström Baastad på Socialdemokraternas hemsida.

Senad Bosnjakovic nämner skolan som en annan viktig fråga.

– Resultaten i grundskolan i Finspång måste förbättras. Ungdomarna behöver bli bättre rustade inför gymnasiet och vidare studier. Det får stora konsekvenser och dåliga förutsättningar för ungdomarna om de inte klarar av de grundläggande studierna. Det gäller att sätta in tidiga insatser. Vi kan inte bortse från resultaten, utan måste jobba hårt för att bli bättre. Det här en fråga som ligger mig varmt om hjärtat, konstaterar Senad Bosnjakovic.