Första finalisten i Folkbladets populära tävling Årets Finspångare är en person som lägger ner hela sin själ och hjärta i moderklubben Torstorp.

– Jag gör det så gärna för idrotten och min förening. Det är en glädje att få vara en del av det här. Jag har Torstorp att tacka för att jag fick mitt fotbollsintresse och nu vill jag ge tillbaka, säger Sten Johanzon.

Han är fotbollsspelaren, som blev domare på högsta, internationella nivå, som blivit navet som det mesta kretsar kring i föreningen.

Artikelbild

| Stolt Tifare. Sten Johanzon har ett finger med i det mesta runt Torstorps IF. - Jag är stolt över att få tillhöra en så anrik förening, säger han.

Styrelsemedlem, värvningsansvarig, sköter både Vibergalotteriet och klubbens ”halva pottenlotter”, tillsätter funktionärer till fotbollscupen i Finspång, delaktig i planskötsel, oldboyslaget och ungdomsverksamheten.

”Stena” nämner Torstorps IFs slogan: ”En kan inte göra allt – alla kan göra något – tillsammans gör vi mycket”.

– Vi är väldigt många som gör ett stort arbete. Folk förstår inte vad som krävs för att driva en sån här anläggning. Vi var nästan hundra personer som rullade gräs till den nya fotbollsplanen.

TIF har cirka 450 medlemmar och elva ungdomslag. Den nya niomannaplanen blev verklighet mycket tack vare en donation på en halv miljon kronor.

Artikelbild

| Blickar framåt. Sten Johanzon blickar ut över gräsytorna vid Torstorps hemmaarena Atlaslunden.

– Det var en kvinna som bodde granne med en person som hade två ungdomar i klubben. Hon tyckte att föreningen gjorde ett så bra jobb för dem, berättar Sten.

Han bidrog till att orten fick sin efterlängtade konstgräsplan och är en av eldsjälarna bakom fotbollsgalan, som lockade 700 personer i vintras.

Artikelbild

| Klubbhuset och gräsplanen vid Atlaslunden.

– Jag skrev ett par insändare om hur illa det var ställt, att vi måste få konstgräs för att kunna bedriva en så stor idrott. Torstorp har varit drivande i frågan och drömmen är att även få konstgräs på Atlaslunden.

Han kom till Finspång från Huskvarna som sexåring. Hans far arbetade på NÖK.

– Jag började sommarjobba redan som tolvåring. Sedan har handeln och fotbollen följt mig genom livet. Sedan 1989 arbetar jag som säljare. Det är ett jättestimulerande jobb.

Sten Johanzon är ett namn som de flesta fotbollsintresserade runt om i landet förknippar med såväl domarskap som Finspång.

– Jag spelade fotboll och var med när Sören Cratz tränade klubben i början av 1980-talet. Men jag insåg mina begränsningar samtidigt som jag började döma och det gick bra, säger ”Stena”.

Så bra att det ledde till 144 allsvenska matcher och flertalet framträdanden internationellt.

– Den mest minnesvärda matchen är Barcelona-Werder Bremen i supercupfinalen inför 85 000 åskådare på Camp Nou. Det blev även VM-kval, Uefacupen och svensk cupfinal. Jag blev utsedd till Årets domare på fotbollsgalan 1997. Det var stort.

Numera reser han runt som domarobservatör på de allsvenska arenorna.

”Stena” återkommer hela tiden till det ideella och poängterar vikten av att det går att skapa bra saker tillsammans.

– Jag har offrat många semesterdagar och har aldrig tagit ut en spänn i milersättning vid resor till matcher. Jag känner en stolthet över att få tillhöra en så anrik förening och jag blir glad om det går bra för de andra Finspångslagen.

En anekdot är när hans namn nämndes med Bengt Baron, Pär Arvidsson och Lotta Neumann.

– Finspång var slutdestination i På Spåret. Det var roligt att vara med bland så stora namn, säger Sten Johanzon.

Någon slutdestination finns däremot inte för Torstorps ideella stötte-Sten.