Totalt var det tio stycken från Grytgöls IK, var av några från Ljusfallshammar, som åkte till Vålådalen den 5 augusti för att springa maraton i fjällen. De flesta av Grytgölslöparna sprang KIA Fjällmaraton som sträckte sig över 43 kilometer med en stigning på 2100 höjdmeter. Några sprang även en kortare variant, ett så kallat kvartsmaraton, som var 13,5 kilometer långt och 600 höjdmeter.

En av dem som sprang kvartsmaraton var Åsa Grundström.

– Det gick bra och det var väldigt roligt. Det var perfekt löparväder. Jag blev väldigt smutsig när jag sprang, men det gjorde ingenting för det var så fin utsikt. Det var jobbigt att springa uppför fjällen, men det var minst lika jobbigt att springa nedför, säger Åsa Grundström, som slutade på en fin tredjeplats i 50-årsklassen för damer på kvartsmaran. Hennes man Anders Grundström slutade dessutom tvåa i herrklassen för 50-åringar över samma distans.

En annan som gjorde ett riktigt topplopp var Annelie Håkansson som slutade 93:a i damklassen på den långa maran och gjorde det på tiden 7.04,52.

Vad ska man tänka på innan man springer ett fjällmaraton?

– Det viktigaste är att man tränar på att springa i branta backar. Vi har bland annat sprungit mycket i Yxbacken i Norrköping för att träna inför det här. Du slår sönder lårmusklerna om du springer för häftigt, utan att ha tränat. Men det går bra att åka dit som motionär och gå runt banan och bara njuta, berättar Åsa Grundström.

Det här var den 18:e upplagan av fjällmaran i Vålådalen och totalt sprang ett tusental deltagare, inräknat alla klasser.