Varje år presenterar Svenskt näringsliv en ranking av företagsklimatet bland landets 290 kommuner med syftet att visa var i landet det är bäst att driva och starta företag.

Förra året hamnade Finspång på plats 174. I år backar kommunen till plats 214. 67 platser ner.

Det är framför allt på frågan om service till företag, som missnöjet lyser igenom. Och det rejält. Siffran för förra året var 87, i år 234. Men även när det gäller kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder till företagande tar kommunen ett stort kliv bakåt. I första fallet från plats 97 till 151 och i det andra, från 72 till 183.

På kommunens hemsida kommenterar kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S) uppgifterna på följande sätt:

– Vi behöver bli bättre i kontakten med företagen och ge bättre service. Det kräver tillgänglighet och en bättre dialog. Vi kommer att stärka organisationen och våra processer och det är ett arbete som redan är påbörjat.

Men det finns också positiva siffror i rankingen för Finspånga kommun. Skolans attityder till företagande har förbättrats, från 65 förra året till 55 i år liksom tillgången till komptens från 169 till 138.

Undersökningen som Svenskt Näringsliv gjort, baserar sig på företag med minst en anställd. I Finspång finns 488 sådana. Av dem har 91 svarat på enkäten.