I år var det 100 år sedan Finland blev en självständig nation vilket har gjort att det uppmärksammats extra mycket. I Finland är det tradition att tända ett vitt och ett blått ljus i fönstret och besöka soldatgravar på självständighetsdagen. Man minns de som dog för Finland i de många blodiga krigen i början av 1900-talet och det blir en påminnelse om att självständigheten inte alltid varit en självklarhet.

– Självständighetsdagen är den viktigaste högtiden i Finland. När det dessutom är 100-årsdagen slår det allt. Det betyder mycket för de som är här idag, sa Tiina Mauritzell under firandet på Kulturhuset Finspång.

Betydelsen av självständighetsdagen blev påtaglig när den finska presidentens tal till utlandsfinländare lästes upp. Det var flera som lyfte lite på glasögonen för att torka en tår. Den känslosamma stunden kulminerade när alla ställde sig upp och sjöng den finska nationalsången tillsammans. Det var en mäktig stund.

Det var under 1960- och 70-talet som många finländare kom till Finspång genom arbetskraftinvandring till industrierna. Finspångs kommun har sedan några år tillbaka valt att vara ett finskt förvaltningsområde.

– Detta ställer krav på kommunen att främja den finska kulturen och de finska traditionerna. Kommunen ska även främja och få fart på det finska språket. Dessutom ska förskoleverksamhet samt äldreomsorg helt eller delvis på finska erbjudas, berättade Tiina Mauritzell kommunikatör för finskt förvaltningsområde på Finspångs kommun.