Folkbladet berättade häromdagen att Janne och kartläsaren Stig Bergqvist, från Finspångs Motorsällskap, vunnit sin klass, för klassiska bilar tillverkade 1961 till 1965, därtill för fjärde året i rad!

– Ja, och vi har även figtats om totalsegern i rallycupen och därmed kan jag säga att det här är mitt bästa år hittills i rallytävlandet, säger Janne Blom, när vi träffar honom i bilverkstan, som han har i en hyrd lokal hos Fröbergs i Lotorp.

Varför gick det så bra just i år?

Artikelbild

| Full fart. Det är det för Janne Blom och Stig Bergqvist ute på rallyvägarna.

– Bilen har gått bra och bland annat lappats ihop av vårt duktiga mekargäng, efter två rullningar under säsongen. Så det mesta har rullat vår väg även i år.

Snart fyller du 65, men har väl inga planer än att lägga rallyåkandet på hyllan?

– Nej, jag har redan bestämt mig för att köra hela serien på nio tävlingar även nästa år och försöka försvara segrarna som vi tog i år.

– Dessutom, tillägger Janne Blom, kommer vi ännu bättre förberedda till nästa säsong, med tanke på att vi just nu skruvar ihop en nu Volvo PV i garaget, med en ännu vassare motor och bättre viktfördelning. Det innebär att jag kommer till nästa säsong med två bilar och det är ju en stor trygghet om det skulle hända något med ena bilen.

Artikelbild

Br team. Här är teamet bakom Janne Blom, från vänster mekanikern Roger Karlsson, Janne Blom, pappan Åke Blom och kartläsaren Stig Bergqvist.

Är det den nya bilen, som blir förstabil?

– Ja, så är det tänkt, eftersom den som sagt, får en vassare motor.

Artikelbild

Ny bil. Just nu byggs en ny rallybil till Janne Blom inför nästa säsong. En bil med starkare motor.

Hur länge har du kört rally?

– Jag körde min första rallytävling redan som 19-åring. Och dessförinnan hade jag hunnit vara kartläsare också.

Varför blev rally din sport från början?

– Det vet jag faktiskt inte. Pappa Åke hade ju bilverkstad och det gjorde att jag blev bilintresserad, men att jag började köra rally vet jag faktiskt inte.

Har du sponsorer?

– Det hade jag när jag körde rallycross förr i tiden. Idag har vi inga direkta sponsorer, men bra stöd av ett par Finspångsföretag och det är mycket värt.

Dina bästa insatser under åren?

– Det var nog det här året, när vi tog hem klassiska rallycupen för fjärde året i rad.

Vad tycker du är det bästa med att köra rally?

– Dels är det oerhört spännande just när starten går, för då växer hornen ut och man vill göra sitt allra bästa. Men mellan tävlingarna är det mycket bra gemenskap mellan oss aktiva och vi hjälper gärna varandra om det dyker upp några problem inför nästa start.

– Sedan tycker jag rallyna under vintertid är roligast att köra, med snö och is som underlag. Och nu har vi tävlingsuppehåll till i januari, då cupen startar igen, med tre rallyn i norra Sverige. Det ser jag redan fram mot!