Socialdemokraterna i Finspång har en grupp på 19 namn på kyrkofullmäktigelistan som kan nomineras.

Cirka 5,2 miljoner av Svenska kyrkans medlemmar är röstberättigade. I kyrkovalet 2013 röstade endast 700 000 medlemmar.

– Det var bara cirka tolv procent som röstade förra gången. Vi försöker få alla medlemmar att gå och rösta, säger Birgit Svärd.

Artikelbild

| Folder. Stig Andersson, Bill Johansson, Birgit Svärd och Anders Bergman diskuterar Socialdemokraternas folder som delats ut i 2 000 exemplar.

– Vi har en bra lista som täcker stora delar av kommunen, påpekar Stig Andersson.

Bra och gratis barnverksamhet, körverksamhet för både yngre och äldre, mötesplats för äldre, vårdande av kyrkor och kyrkogårdar är exempel på viktiga punkter för partiet.

– Vi jobbar för en bra personalpolitik inom kyrkan. Det är viktigt att synas och att lyfta fram att det görs många bra och roliga saker. Det är även viktigt att det inte tas dumma, kontroversiella beslut, så att folk går ur kyrkan, betonar Stig Andersson.

S-gruppen har delat ut 2 000 foldrar, där partiet framhåller sina ståndpunkter. Exempelvis att kyrkan ska stå upp för alla människors lika värde och rätt samt att de svagaste och mest utsatta i samhället ska kunna vända sig till kyrkan.

Förra valet var det bara 1 500 personer som röstade i kommunen, en siffra som gruppen gärna ser ökar betydligt.

– Det är framförallt svårt att få de yngre att gå och rösta. Vi hoppas att det kan bli fart på konfirmationerna och att vi kan få fler yngre medlemmar till kyrkans verksamheter, konstaterar Birgit Svärd.