Finspångsfredag Vi satte oss ner vid ett bord ute i butiken. Det var Carina Carinci, Fredrik Brungs och jag. Fredrik gick ut till Lindahls och köpte tre supergoda semlor, Carina hällde upp kaffe och jag tog upp block och penna och gjorde mig redo för ett samtal om Finspång.

Finspång är en internationell plats här på jorden. Vilket främst är industrins förtjänst. Jag minns den kvällen jag drabbades av insikten om vilken global metropol som Finspång är. Jag var på väg hem från ett fullmäktigemöte i Finspång gick ner till Ica i Kristallen för att handla något gott för en lätt middag. Majoriteten av kunderna på Ica denna kväll hade helt uppenbart sina rötter i helt andra delar av världen än östra Östergötland. Asiater, tyskar, afrikaner och amerikaner dominerade helt miljön. De var ingenjörer, tekniker, och forskare som var på mer eller mindre tillfälliga besök på någon av Finspångs globala industrier.

Så det känns väldigt Finspångigt att klädbutiken Royal Herrs ägare Fredrik Brungs är född i Korea, har en pappa som är tysk, en mamma från Dalarna och en medarbetare som heter Carinci. That´s Finspong skulle man kunna säga.

Carina Carinci har arbetat i butiken ett par år. Hemma har hon ett annat företag skulle man kunna säga. Åby Fasad är ett ganska stort familjeföretag där såväl maken som söner är verksamma. Namnet till trots så har Åby Fasad sitt säte i Finspång.

Fredrik Brungs har arbetat med handel och butiker sedan han gjorde sin första praktik på Herravdelningen på Viberga Stormarknad som 17-årig praktikant från Bergskas gymnasieskola. Efter skolan fick Fredrik fast arbete på Herravdelningen och han såg sin framtid där bland Stormarknadens kläder och skor.

"Det låg i luften att jag skulle kunna bli chef för Barn-dam-herr och skoavdelningen i butiken. Men kloka äldre medarbetare rådde mig att istället söka mig bort till andra jobb. De anade eller visste att Viberga var på väg nedåt vid den här tiden och ville inte att jag skulle dras med i besvären", berättade Fredrik.

Han provade på sälj- och marknadsjobb i andra branscher. Bland annat arbetade han under en period på Rejmes i Finspång.

Att sälja bilar kan väl inte vara samma sak som att sälja kläder?

"Självfallet är det annorlunda på många sätt. Men i grunden är kunden som kommer in i kläd- eller bilbutiken intresserad av något snyggt, något rationellt, något prisvärt, något enkelt eller av något extra häftigt. Som säljare gäller det att försöka känna in kundens önskemål och försöka lotsa henne eller honom till en bra affär. Väldigt få är intresserade av riktigt specifika detaljer vare sig i bilmotorn eller av bomullsfiberns dna", förklarade Brungs.

Efter avstickaren till bilbranschen återkom Fredrik Brungs till klädbranschen. Nu som egen företagare i den 50 kvadratmeter stora affären Hercules som låg på Kristallen i Centrum.

"Det var nog mina mest lönsamma 50 kvadrat någonsin. Vi hade en omsättning på 2, 7 miljoner kronor första året", sa Fredrik.

Efter lite olika turer så startade han år 2000 klädaffären Royal Herr tillsammans med en partner; som senare köptes ut. Affären låg i Finspångs Centrum. 2012 startade Fredrik tillsammans med en tillfällig partner en ny klädaffär i Viberga.

"Men det blev för tungt att driva två affärer. Jag stängde ner i centrum och satsade allt här ute i Viberga".

Cirkeln är sluten skulle man kunna säga. Från Viberga och till Viberga. Fredrik Brungs tänker dock inte i några slutna cirklar.

"Finspång och Viberga utvecklas och växer nu. Där vill jag vara med. Det är långt till slutet", sa Fredrik.