– En riktig rolig och efterlängtad bokning. Det är ett band som hängt med mig sedan 1980-talet, säger Patrik Persson på Hugo där han också driver rockklubben Plektrum tillsammans med Olof Wikström och Daniel Persson.

Ett lyckat koncept som startade förra året med band som Entombed A.D, Facebreaker, 220 Volt och Bloodbound.

Just Bloodbound spelar på premiärkvällen nu på lördag då också Miss Behaviour gästar Plektrum. I november är det dags igen då Heavy Tiger, som bland annat varit förband till Kiss, och Road to Jerusalem spelar.

Artikelbild

| Steve Kudlow, mitten, Robb Reiner, vänster, och Glenn Five från Anvil.

– Sedan kommer det att hända en del saker även i december, januari och februari som inte är direkt knutet till Plektrum. I januari kommer Gefle metal festival hit, berättar Patrik.

I mars är det alltså dags för Anvil att göra sin första spelning i Finspång även om de faktiskt spelade på Skogsröjet i Rejmyre 2012. Band som Megadeth, Slayer, Anthrax och Metallica har alla fått inspiration till sina sound från Anvil.

– Biljettförsäljningen är redan i full gång och jag är säker på att det blir utsålt innan själva spelningen vilket inte hänt förut, säger Patrik Persson.

Utsålt innebär cirka 400 gäster.

Anvil bildades 1978 i Toronto av gitarristen och sångaren Steve ”Lips” Kudlow och trummisen Robb Reiner. Under det tidiga 80-talet hade Anvil stora framgångar. Deras andra skiva ”Metal on metal” släpptes 1982 och räknas idag som en klassiker. 1984 turnerade Anvil med band som Scorpions, Whitesnake och Bon Jovi. Band som sålde miljontals med skivor, det gjorde inte Anvil. I 20 år föll bandet nästan helt i glömska, men fortsatte ändå att turnera så mycket som det gick.

”Ibland spelar vi på ställen, där det inte finns någon publik alls”, berättade sångaren Steve Kudlow i en intervju.

2008 gjordes dokumentärfilmen ”The story of Anvil” om bandet och medlemmarnas liv efter berömmelsen. En sorglustig historia där bandmedlemmarna sliter med sina mindre glamorösa jobb på hemmaplan och hela tiden planerar för nya skivor och turnéer. Syskon, fruar och barn har gett upp deras livsstil för länge sedan.

Efter dokumentären steg Anvils popularitet än en gång och de har sedan dess spelat på stora festivaler och varit förband till bland annat AC/DC.

Som 14-åringar slöt bästa vännerna Steve Kudlow och Robb Reiner en pakt att de skulle vara rockstjärnor för resten av sina liv. Så har det verkligen varit med djupa dalar och höga berg.