Det var den 22 juli förra året som vargen attackerade ett stort antal får i Jonas Karlssons hage i Sätra utanför Hällestad. Elva djur hittades döda i ett tidigt skede.

- Men vi fick avliva flera som var svårt skadade. Sammanlagt var det 22 får som fick avlivas, berättar markägaren Jonas Karlsson.

Under hela lördagen arbetade nio personer från Svenska Rovdjursföreningen med att sätta upp rovdjursavvisande stängsel vid Jonas Karlssons mark. Staketens översta tråd är 110 centimeter och den lägsta 25 centimeter.

- Vargen hoppar inte utan försöker krypa under. Det är strömförande tråd. En varg eller hund som går emot staketet gör aldrig om det igen, berättar Göran Toss från viltförvaltningsdelegationen vid länsstyrelsen.

Totalt ska 17 hektar stängsel sättas upp. Markägaren får bidrag av länsstyrelsen. Jonas Karlsson har i dagsläget cirka 300 får.

- Tanken är att ännu mer staket ska sättas upp framöver, men det här är ett stort steg framåt. Det känns tryggare.

- Jag tycker att det kan få finnas ett begränsat antal vargar i landet om vi kan få hjälp med en del grejer, säger Jonas Karlsson.

Sven-Olov Löfgren uppskattar att det finns cirka 300 vargar i landet varav sju-åtta individer som rör sig från Närke och söderut.

- Det finns plats för åtminstone 450 vargar i Sverige. Det visade en utredning som regeringens rovdjursutredare gjorde, säger Sven-Olov.

Det finns enligt uppgift fem vargflockar som rör sig i Örebro län.

- Vi har satt upp 35 stängsel i Örebro län. Där visar resultaten att rovdjuren har ökat, men skadorna minskat tack vare stängslen, påpekar Göran Toss.

Läs mer i papperstidningen