Vid drygt 20 tillfällen i år har grundarfamiljen Persson köpt totalt närmare 34 miljoner aktier i H&M, enligt Finansinspektionens insynslista – affärer som personer med stort inflytande måste redovisa. Värdet på köpen uppgår till cirka 7,5 miljarder kronor – ganska stora summor även för multimiljardärerna Persson med familj. Och med tillägg för de tidigare köpen av 23 miljoner H&M-aktier under 2015 och 2016, enligt familjens ägarbolag Ramsburys årsredovisningar, är riktningen tydlig.

Ingen bra affär

Samtidigt har H&M tappat sin tidigare lyskraft, aktien har dalat betänkligt, så någon vidare affär har det inte varit, inte på kort sikt i alla fall. Vad är då syftet, planerar familjen att köpa ut företaget från börsen och därmed undandra sig den kritik som kommit i takt med kursfallet?

Nej, jag tror inte att han (Stefan Persson) umgås med den typen av planer, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium Nordic.
För om det var planen skulle han inte ha köpt en enda aktie, fortsätter han och pekar på de insidertankar som skulle väckas om han tankat H&M-aktier med den egna vetskapen om att han planerar att lägga bud på hela företaget.

Malmqvist tror att det finns en helt annan agenda.

Det är en förtroendeskapande åtgärd, och precis som jag tycker är det köpvärt, säger han.

Dollarn spökar

Malmqvist tes är att H&M fått oförtjänt mycket stryk på börsen och att aktien är relativt billig. Farhågorna om att H&M inte skulle klara omställningen till näthandeln tror han är överdriven. För i sådana fall skulle även spanska klädbjässen Inditex med varumärket Zara ha drabbats av aktiespekulanternas dom på samma vis, men det har inte skett.

I allt väsentligt handlar det för H&M:s del om dollarkursen, säger Malmqvist.

En stark dollar fördyrar inköpen och sänker lönsamheten. Men visst, H&M har även en del problem, bland annat har bolagsledningen med sonen och vd:n Karl-Johan Persson i spetsen fått kritik för att vara hemlighetsfull och kanske dölja något.

Och möjligen har H&M tappat ledartröjan när det gäller design, de har blivit lite slätstrukna.